FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı : 20210423.011
Konu : FİNANSMAN GİDER KISITLAMASI HAKKINDA
Özet : Kurumlar Vergisi Kanununun 11. Maddesine 6322 sayılı Kanun ile eklenen Finansman Gider Kısıtlaması Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı tarafından oran belirlenmediği için 2021 takvim yılına kadar uygulanmamıştı. 04.02.2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Kararı ile Finansman Gider Kısıtlaması oranının %10 olarak belirlenmesi ile 2021 takvim yılı 1. Geçici vergi döneminden itibaren Finansman Gider kısıtlaması uygulamaya girmiş oldu. Ancak, geçici vergi dönemi başlamasına rağmen halen uygulamanın nasıl olacağına ilişkin tebliğ yayınlanmadı. Geçici Vergi Beyannamelerini verecek olanlar için, bugün itibari ile Gelir İdaresi Başkanlığının sitesinde yer alan 18 seri nolu tebliğ taslağına göre uygulamanın nasıl olacağı bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.
1- Finansman Gider Kısıtlamasını; Kredi kuruluşları, finansal kuruluşlar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri uygulamayacaklardır.
2- Sadece Bilanço usulüne göre defter tutan mükellefler finansman gider kısıtlamasını uygulayacak olup, işletme hesabı esasına göre defter tutanlar bu kapsamda değerlendirilmeyecektir.
3- Her bir geçici vergi döneminde Vergi Usul Kanununa göre hazırlanan Bilanço üzerinden Finansman Gider Kısıtlamasına tabi olup olmayacağı ve oranın ne olacağı tespit edileceğinden, geçici vergi dönemlerinde VUK a göre bilanço hazırlanması zorunlu hale gelmiştir.
4- Yabancı Kaynakları Özkaynaklarını aşmayan işletmeler finansman gider kısıtlaması yapmayacaklardır.
5- Yabancı Kaynak; Kısa vadeli borçlar ve uzun vadeli borçların tamamıdır.
6- 2021 yılı 1. geçici vergi döneminde üzerinden KKEG hesaplanacak Finansman Giderleri 2021 yılı ilk üç ayda tahakkuk etmiş ve yatırımın maliyetine verilmeyen (doğrudan gider yazılan finansman giderleri olacaktır.
7- Finansman giderleri: Yabancı kaynağın kullanım süresine bağlı olarak doğan her türlü faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı, faktoring kuruluşlarına verilen iskonto bedelleri ve benzeri adlar altında yapılmış olan gider ve maliyet unsurlarıdır.
8- Gider kısıtlamasına konu edilecek tutarların, yabancı kaynak kullanımına ve bu kaynağın kullanım süresine bağlı olarak doğmuş olması gerekmektedir. Teminat mektubu masrafları, ipotek masrafları, kredi sözleşmesi damga vergisi masrafları gibi giderler bu sebeple gider kısıtlamasına tabi tutulmayacaktır. Ancak, kredi faizleri üzerinden hesaplanan banka ve sigorta muameleleri vergisi gider kısıtlamasına tabi olacaktır.
9- Grup şirketlere doğrudan aktarılan ve gider yazılamayan finansman giderleri için gider kısıtlaması uygulanmayacaktır. Ancak, gider yazan şirkette uygulanacaktır.