FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı : 20200527.018
Konu : GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO:311)
Özet : Bu tebliğ ile 07.12.2019 tarihinde yayınlanan 7194 sayılı Kanun ile yapılan bazı düzenlemelere ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.
2- GVK nun 18. maddesinde yer alan serbest meslek kazançlarındaki istisna GVK’nun 103.maddesindeki 4.dilimi (2020 yılı için 600 bin TL) aşanlar yararlanamayacaklardır. Bu tutarı aşanların beyanname verme ve diğer yükümlülüklerine ilişkin usul ve esaları bu bölümde anlatılmıştır.
3- GVK nun 23. maddesinde değişiklik yapılarak “işverenlerce taşıma hizmeti verilmeyen durumlarda, çalışılan günlere ait bir günlük ulaşım bedelinin (2020 yılı için 12 TL sini) aşmaması ve buna ilişkin ödemenin toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçlarının temini şeklinde yapılması şartı ile Gelir Vergisinden istisna edilmişti. Bu istisnanın şartları bu tebliğ ile belirlenmiştir. İstisna tutarı çalışılan gün x 12 TL sini aşamayacaktır. 12 TL istisna tutarına KDV dahil değildir. İstisna bordroda gösterilmek şartı ile uygulanabilecektir. İstisna tutarı x KDV oranına isabet eden KDV işverence indirim konusu yapılabilecektir.
5- Binek Otoların Giderleri ve Amortismanlarının Vergi Matrahından İndirilmesi ile ilgili düzenlemelere ilişkin detaylar bu tebliğ ile netlik kazandı;
Binek otolara ilişkin kiralama giderlerinin (2020 yılı için 5.500 TL sini) aşan kısmı kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacaktır. Bu 5.500 TL tutar KDV hariç tutardır. 5.500 TL sini aşan kısma ilişkin KDV de indirim konusu yapılamayacak ve gider yazılamayacaktır. Faaliyetleri KDV den istisna olan işletmelerde (banka ve sigorta şirketleri gibi) KDV dahil 5.500 TL ye kadar olan kısım gider yazılabilecektir.
Serbest Meslek Kazancında tahsilat esası geçerli olduğu için ödenen kira tutarın (5.500 x 12 = 66 bin TL) sini aşmayan kısmı dönem hesabı dikkate alımaksızın o yıl içinde gider olarak kabul edilecektir.
Finansal Kiralama ile elde edilen Binek Otomobiller için ödenen kira bedelleri adi, kiralama gibi değerlendirilmeyecek, VUK mükerrer 290.maddeye göre kira bedellerinin anapara tutarları ve yatırım dönemine isabet eden faizleri aktifleştirilecek, takip eden yıllardaki faizleri ise isteğe bağlı olarak aktifleştirilecek veya doğrudan gider yazılacak ve amortismana tabi tutulacaktır.
Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, binek otomobillerin iktisabına ilişkin özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi toplamının 2019 yılı için en fazla 115 bin, 2020 yılı için ise en fazla 140 bin TL si doğrudan gider olarak dikkate alınabilecektir.
ÖTV ve KDV yi doğrudan gider yazmayı tercih eden mükellef belirlenen tutarı (2020 yılı için 140 bin TL) aşan kısmı kanunen kabul edilmeyen gider olarak gösterecektir.
Binek otomobillere ilişkin tamir, bakım, yakıt, sigorta, otopark, köprü ve otoyol geçiş, ilk iktisaba ilişkin faiz giderleri vb giderlerin %70’i gider olarak kabul edilecek ve bu tutara isabet eden KDV indirim konusu yapılabilecektir. Binek otonun aktife kayıtlı olması veya kiralık olması uygulamayı değiştirmeyecektir. Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarının tamamı ilgili kanun gereği eskiden olduğu gibi kanunen kabul edilmeyen gider olarak gösterilecektir.
Finansal Kiralama yolu ile edinilen Binek otomobillerin yatırım dönemini takip eden yıllara isabet eden faiz giderlerinin doğrudan gider olarak yazılmak istenmesi halinde de yine %70 i gider olarak dikkate alınabilecektir.
Önceki yıllarda yapılmış olan sigorta poliçelerinin 2020 yılına isabet eden kısmına binek oto gider kısıtlaması uygulanacaktır. Ancak, Serbest Meslek kazancı elde edenler ödedikleri tarihte gider yazdıkları için 01.01.2020 tarihinden sonraki ödemeleri bu kapsamda dikate alınacaktır.
Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi hariç ilk iktisap bedeli (2019 yılı için 135.000 TL, 2020 yılı için 160.000 TL) si söz konusu vergilerin tercihen maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hâllerde, amortismana tabi tutarı (2019 yılı için 250.000 TL 2020 yılı için 300.000 TL) yi aşan binek otomobillerinin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla bu tutarlara isabet eden kısmı gelir ve kurumlar vergisi açısından safi kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.
Daha fazla bir tutarda amortisman ayrılması halinde ilgili yılda kanunen kabul edilmeyen tutar olarak dikkate alınacak, aracın satılması halinde ise kanunen kabul gider olarak yazılan kısımlar vergi matrahından diğer indirim olarak düşülebilecektir.
Amortismana tabi tutulacak toplam bedelin tespitinde binek otomobilin satın alındığı tarih için belirlenen tutar dikkate alınacaktır.
7194 sayılı kanunun yayınlandığı tarih olan 07.12.2019 tarihi ile 31.12.2019 tarihi arasında alınan binek otomobiller için sadece toplam ayrılacak amortisman yönünden bir kısıtlama getirilmiş olup, bu tarih aralığında alınan binek otomobiller için ÖTV ve KDV tutarının doğrudan gider yazılmış olması halinde bu tutarlar için bir kısıtlama söz konusu olmayacaktır.
Bu tarih aralığında alınan binek otomobiller için 2019 takvim yılında kıst olarak ayrılan amortisman tutarı gider olarak dikkate alınancak, ancak bunlar için gelecek yıllarda ayrılacak amortisman tutarı toplamı 135.000 TL sini (ÖTV ve KDV maliyete ilave edildiyse 250.000 TL sini) aşamayacaktır.
6- Ücret Gelirlenin Vergilendirilmesi ile ilgili GVK nun 86. Maddesinde yapılan değişiklik anlatılmıştır.
2019 ve önceki yıllarda tek işveren den alınan ücretler için hiçbir şekilde beyanname verilmiyordu. 01.01.2020 tarihinden elde edilen ücret gelirlerinin 2020 yılı 600 bin TL sini aşması halinde ücretliler tarafından beyanname verilecektir.
Birden fazla işveren den ücret alanların toplam elde ettikleri gelir tutarının 2020 yılı için 600 bin tL sini aşması halinde de beyanname verilecektir.
Ayrıca eskiden olduğu gibi 2. İşverenden alınan ücretin GVK 103. Maddesinde yer alan tarifenin 2.dilimi aşması halinde de (2020 yılı için 49 bin TL) yine beyanname verilecektir.
Beyan sınırları dikkate alınırken ücret gelirleri için belirlenen eşiklerin aşılıp aşılmadığına diğer gelirler dikkate alınmadan bakılacaktır.
8- Karşı tarafa yükletilen vekalet ücretini ödeyeneler tartafından gelir vergisi tevkifatı yapılmasına ilişkin işlemler anlatılmıştır. Mahkeme kararında “KDV hariç” şeklinde bir ifadenin yer almaması halinde, vekalet ücretinin KDV dahil olduğu kabul edilecek ve iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle hesaplanan KDV, düzenlenen serbest meslek makbuzunda gösterilecektir.