FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı : 20180226.001
Konu :VERGİYE UYUMLU MÜKELLEFLERİN BORÇLARININ TECİLİ HAKKINDA KARAR
Özet : 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna 18.5.2017 tarihli ve 7020 sayılı Kanunun 7’nci maddesi ile eklenen 48/A maddesinde vergiye uyumlu mükelleflerin borçlarının tecili konusunda düzenleme yapılmıştı.
24 Şubat 2018 tarihli ve 30342 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 22.1.2018 tarihli ve 2018/11284 sayılı BKK ile vergiye uyumlu mükelleflerin borçlarının teciline ilişkin kurallar belirlenmiştir.
Madde hükmünden yararlanacak borçlular;
1. Başvuru tarihi itibarıyla en az 3 yıl süreyle; ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması,
2. Başvuru tarihinden geriye doğru 3 yıla ait vergi beyannamelerini kanuni sürelerinde vermiş olması (Kanuni süresinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler bu şartın ihlali sayılmaz.),
3. Bu madde kapsamına giren ve başvuru tarihi itibarıyla vadesi 1 yılı geçmemiş borcunun borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmasına rağmen ödenememiş olması gerekmektedir.
Teminat Aranması;
Amme borçlusunun alacaklı tahsil daireleri itibarıyla tecil edilen borçlarının toplamı beş yüz bin Türk lirasını (bu tutar dâhil) aşmadığı takdirde teminat şartı aranmaz. Bu tutarın zerindeki amme alacaklarının tecilinde, gösterilmesi zorunlu teminat tutarı beşyüz bin Türk lirasını aşan kısmın %25’idir.
Kapsama Giren Borçlar;
Kapsama eski borçlar girmeyecek olup, 01.01.2018 tarihinden itibaren vadesi gelen alacaklara uygulanacaktır.
Mükelleflerin Çok Zor Durumda Olduğuna İlişkin Kriterler;
Çok zor durum halinin tespitinde kullanılacak kriterler, mükelleflerin tutmuş oldukları defterlere göre tespit edilen nakit, likidite ve kaldıraç oranlarına göre belirlenecektir. Kararnamede, “Çok Zor Durum Derecesine” göre de 6 aydan 60 aya kadar tecil süresi ve tecil faiz oranları çarpanları belirlenmiştir
Ayrıca, 6183 sayılı Kanunun 48/A maddesi kapsamında tecil edilecek gecikme zammının Türkiye istatistik Kurumunun her ay için belirlediği Yurt içi (Üretici Fiyat Endeksinin (Yİ-UFE) aylık değişim oranları esas alınarak Yİ-ÜFE tutarı olarak hesaplanması uygun görülmüştür.