Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Sirküler2015 - KİRA GELİRLERİNİN BEYANI - MALİGÜNDEM
   
 KİRA GELİRLERİNİN BEYANI

KİRA GELİRLERİNİN BEYANI
 Yazı Boyutu

 Tarih : 2.03.2015 - 07:57:24


2014 yılında elde edilen gelirlerin, 2015 yılı Mart ayının 25ine kadar beyan edilmesi gerekmektedir. Ticari, Zirai veya Serbest Meslek faaliyetinden dolayı defter tutmak zorunda olanlar dışındakilerin de, belli istisna ve muafiyetler haricinde, gelir

 

FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı   : 20150301.005
Konu         : KİRA GELİRLERİNİN BEYANI
Özet         : 2014 yılında elde edilen beyana tabi gelirlerin, 2015 yılı Mart ayının 25’inci günü akşamına kadar beyan edilmesi gerekmektedir.
              Ticari, Zirai veya Serbest Meslek faaliyetinden dolayı defter tutmak zorunda olanlar dışındakilerin de, belli istisna ve muafiyetler haricinde, gelirlerini yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmesi gerekmektedir.
              Daha geniş bir kitleyi ilgilendirmesi dolayısı ile bu sirkülerde Kira Gelirlerinin (Gayri Menkul Sermaye İradının) beyanı ile ilgili hatırlatmalara yer verilmiştir.
              2014 takvim yılında beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan gerçek kişilerden;
              -Elde ettikleri konut kira geliri 3.300,00 TL’lik istisna tutarını aşanlar,
              -Elde ettikleri işyeri kira geliri (stopaj yapılmış) brüt tutarı 27.000,00 TL’lik beyanname verme sınırını aşanlar,
              Beyanname verme sınırı olan 27.000,00 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi stopajına tabi kira gelirleri ile mesken kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınır.
              -Bir takvim yılı içinde elde ettiği, stopaja ve istisna uygulamasına konu olmayan gayrimenkul sermaye iratları toplamı 1.400,00 TL’lik beyanname verme sınırını aşanlar,
2014 yılı kira gelirleri için beyanname vereceklerdir.
              GMSİ beyanı ile ilgili daha detaylı bilgiler sirküler ekindedir.
 
Kimler GMSİ elde etmiş sayılırlar (GVK 70);
 
Aşağıda yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradıdır:
1. Arazi, bina (Döşeli olarak kiraya verilenlerde döşeme için alınan kira bedelleri dahildir), maden suları, menba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı;
2. Voli mahalleri ve dalyanlar;
3. Gayrimenkullerin, ayrı olarak kiraya verilen mütemmim cüzileri ve teferruatı ile bilumum tesisatı demirbaş eşyası ve döşemeleri;
4. Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar;
5. Arama, işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, ihtira beratı (İhtira beratının mucitleri veya kanunî mirasçıları tarafından kiralanmasından doğan kazançlar, serbest meslek kazancıdır.), alameti farika, marka, ticaret unvanı, her türlü teknik resim, desen, model, plan ile sinema ve televizyon filmleri, ses ve görüntü bantları, sanayi ve ticaret ve bilim alanlarında elde edilmiş bir tecrübeye ait bilgilerle gizli bir formül veya bir imalat usulü üzerindeki kullanma hakkı veya kullanma imtiyazı gibi haklar (Bu hakların kullanılması için gerekli malzeme ve teçhizat bedelleri de gayrimenkul sermaye iradı sayılır.);
6. Telif hakları (bu hakların, müellifleri veya bunların kanuni mirasçıları tarafından kiralanmasından doğan kazançlar, serbest meslek kazancıdır);
7. Gemi ve gemi payları (Motorlu olup olmadıklarına ve tonilatolarına bakılmaz) ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları;
8. Motorlu nakli ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentileri.
Yukarıda yazılı mallar ve haklar ticarî veya zirai bir işletmeye dahil bulunduğu takdirde bunların iratları ticarî veya zirai kazancın tespitine müteallik hükümlere göre hesaplanır.
Tüccarlara ait olsa dahi, işletmeye dahil bulunmayan gayrimenkullerle haklar hakkında bu bölümdeki hükümler uygulanır.
Vakfın gelirinden hizmet karşılığı olmayarak alınan hisseler ile zirai faaliyete bilfiil iştirak etmeksizin sadece üründen pay alan arazi sahiplerinin gelirleri bu kanunun uygulanmasında gayrimenkul sermaye iradı addolunur.
 
Kira Gelirlerini Beyan Etmek Zorunda Olanlar;
 
2014 takvim yılında beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan gerçek kişilerden;
 
1)  Bir takvim yılı içinde elde ettikleri konut kira geliri 3.300,00 TL’lik istisna tutarını aşanlar,
Bu istisnadan;
-  Ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyannameyle bildirmek zorunda olanlar ile gelirleri bunlar tarafından bildirilecek olanlar,
-  İstisna tutarının üzerinde kira geliri elde edenlerden, ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve irat elde edenlerin, 2014 yılı için bu gelirleri toplamı 97.000 lirayı geçenler,
-  İstisna tutarının üzerinde kira geliri elde edip bu geliri beyan etmeyenler ile eksik beyan edenler, yararlanamazlar.
Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde,her bir ortak için istisna ayrı ayrı uygulanır. Bir kişinin birden fazla konuttan kira elde etmesi halinde istisna, her bir konut için ayrı ayrı değil, kira gelirleri toplamına bir defa uygulanır.
 
2) Bir takvim yılı içinde elde ettikleri üzerinden stopaj yapılmış işyeri kira geliri brüt tutarı 27.000,00 TL’lik beyanname verme sınırını aşanlar, (Beyanname verme sınırı olan 27.000,00 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi stopajına tabi kira gelirleri ile mesken kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınır.)
 
3) Bir takvim yılı içinde elde ettiği, stopaja ve istisna uygulamasına konu olmayan gayrimenkul sermaye iratları toplamı 1.400,00 TL’lik beyanname verme sınırını aşanlar, 2014 yılı kira gelirleri için beyanname vereceklerdir.
 
Hangi Kira Gelirleri Beyannameye Dâhil Edilecek;
 
              2014 ve önceki yıllara ilişkin olarak 2014 yılında tahsil edilen kira gelirleri beyannameye dâhil edilecek, Gelecek yıllara ilişkin olarak tahsil edilen kiralar, kiranın ilgili olduğu yıllarda beyan konusu olur. Bu çerçevede 2014 yılında tahsil edilen, 2015 ve sonrası yıllara ilişkin kira bedelleri 2014 yılı beyannamesine dâhil edilmeyecektir.
 
Kiranın Döviz Olarak Tahsil Edilmesi;
 
              Mal ve hakların kira bedelinin yabancı bir para birimiyle belirlenmiş olması halinde kira geliri,tahsilât tarihindeki Merkez Bankası döviz alış kuru kullanılarak hesaplanır.
 
Dar Mükellefiyete Tabi Olanların GMSİ Beyanları;
 
              Türkiye’de elde ettikleri vergi kesintisine tabi tutulmuş işyeri kirasını, tutarı ne olursa olsun beyan etmeyeceklerdir. Tevkifata tabi tutulmamış olan konut kira gelirleri ile diğer GMSİ ler ise Tam Mükellefiyete tabi olanlar ile aynı istisna ve beyanname verme sınırlarına tabidir.
 
 
 
 
 
 
GMSİ Üzerinden Kesilen Vergiler;
 
              Gayrimenkul sermaye iratları üzerinden kesilen vergilerden beyannameye dâhil edilen gelire isabet eden kısmı, beyanname üzerinden hesaplanan vergi tutarından mahsup edilir.
 
İndirilebilecek Giderler;
 
GMSİ nin safi tutarının hesaplanmasında iki ayrı yöntem vardır.
 
-Gerçek Gider Yöntemi,
              Bu yöntemin seçilmesi halinde GVK nın 74.maddesinde indirilebilecek giderler 11 madde halinde sayılmıştır.
 
-Götürü Gider Yöntemi,
              Mükellefler (hakları kiraya verenler hariç) diledikleri takdirde yukarıda yazılı giderlere karşılık olmak üzere hâsılatlarından %25'ini götürü olarak indirebilirler. Götürü gider usulünü kabul edenler iki yıl geçmedikçe bu usulden dönemezler.
             
Beyanname Üzerinde Düşülebilecek Diğer İndirimler;
 
Beyan edilen gelirin % 15’ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla, gelir sahibinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortalarına ödenen primlerin % 50’si ile ölüm, kaza, hastalık, sağlık, engellilik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri beyan edilen gelirden indirilebilir.
15.06.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6322 sayılı Kanun’la Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı paylarının indirimine son verilmiştir. Bu nedenle, 2014 yılı kira gelirlerinin beyanında, bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı paylarının dikkate alınması mümkün değildir.
 
Beyan edilen gelirin % 10’unu aşmaması, Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle belgelenmesi koşuluyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları beyan edilen gelirden indirilebilir.
 
Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdî ve aynî bağış ve yardımların tamamı beyan edilen gelirden indirilebilir.
 
-      Genel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler, köyler ile kamu yararına çalışan dernekler ve Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yıllık toplamı beyan edilen gelirin % 5’ini aşmamak üzere, makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımlar.
-      Yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlar ile bilimsel araştırma faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca desteklenen veya desteklenmesi uygun görülen kültür ve sanat faaliyetleri, kültürel varlıkların korunması, yapımı amaçlı olarak yapılan bağış ve yardımlar.
-      Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında yapılan sponsorluk harcamalarının; amatör spor dalları için tamamı, profesyonel spor dalları için % 50’si.
-      Bakanlar Kurulu’nca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığıyla makbuz mukabili yapılan aynî veya nakdî bağışların tamamı.
-      Türkiye Kızılay Derneğine makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımlar.
-      Türkiye Yeşilay Cemiyetine makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımlar.
-      Yüksek Öğretim Kanunu’na göre üniversiteler (vakıf üniversiteleri dahil) ile ileri teknoloji enstitülerine makbuz karşılığı yapılan bağış ve yardımlar.
-      İlköğretim ve Eğitim Kanunu kapsamındaki ilköğretim kurumlarına yapılan nakdi bağışlar.
-      Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna yapılan ayni ve nakdi bağışlar.
-      TÜBİTAK’a yapılan nakdi bağışlar
-      Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfına yapılan ayni ve nakdi bağışlar.
-      Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberlik Kanunu’na göre yapılan ayni ve nakdi bağışlar.
-      Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumuna yapılan ayni ve nakdi bağışlar.
-      Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu’na göre yapılan bağış ve yardımlar.
 
Beyannamenin Verilmesi;
 
Beyana tabi geliri sadece kira gelirlerinden oluşanlar için ayrı bir yıllık beyanname kullanılmakta olup, bunlar kendileri için hazırlanmış olan “Beyana tabi Geliri Sadece Gayrimenkul Sermaye İradından İbaret Olanlar İçin” hazırlanmış olan beyannameyi vereceklerdir.
 
Beyana tabi başka geliri de olanların kira gelirlerini yukarıda belirtilen beyannameyle bildirmeleri mümkün olmayıp, bunlar beyana tabi gelirlerinin tamamını, bütün gelirlerin beyanı için kullanılan yıllık gelir vergisi beyannamesine dâhil ederek beyan edeceklerdir.
 
Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi
Sistemden sadece gayrimenkul sermaye iradı elde eden mükellefler yararlanabilmektedir.
Sistem, hem GMSİ yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlara, hem de ilk defa mükellefiyet tesis ettirerek GMSİ beyannamesi verecekleri kapsamaktadır.
 
Daha önce GMSİ yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunmayanların, İnternet Vergi Dairesinde kendileri için hazırlanan GMSİ beyannamelerini elektronik ortamda onayladıkları anda, adlarına GMSİ için mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak gerçekleştirilecektir.
 
Kira geliri dışında başka gelirleri nedeniyle de beyanname verecek olanların, sistem kapsamında beyanname vermeleri mümkün değildir. Sistemi kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır.
 
Mükellefler İnternet Vergi Dairesi şifrelerini kullanarak veya kendileri için hazırlanmış güvenlik sorularını cevaplayarak Sistem’e giriş yapabileceklerdir.

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

3466 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.