Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Sirküler2014 - YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ - MALİGÜNDEM
   
 YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
 Yazı Boyutu

 Tarih : 5.06.2014 - 21:25:50


Yatırım Teşvik Belgesi için gerekli olan ÇED olumlu veya ÇED gerekli değildir kararı 08.05.2014 tarihinden itibaren 2013 tarihli yeni yönetmeliğe göre istenecektir. Teşvik belgesi kapsamında temin edilmiş olan makine ve teçhizatın tamamı veya

 

FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı   : 20140511.012
Konu         : YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
Özet         : Yatırım Teşvik Belgesi için gerekli olan ÇED olumlu veya ÇED gerekli değildir kararı 08.05.2014 tarihinden itibaren 2013 tarihli yeni yönetmeliğe göre istenecektir.
              Teşvik belgesi kapsamında temin edilmiş olan makine ve teçhizatın tamamı veya bir kısmı (sat ve geri kirala) finansal kiralama işlemine konu edilebilir. Ancak, satış için gerekli asgari süre şartını doldurmayan veya tamamlama vizesi yapılmamış yatırımlarda Bakanlığın izni ile sat ve geri kirala işlemi yapılabilir.
              Aşağıda yazılı olanların eski teşvik belgelerine de uygulanabilmesi için Geçici 1.madde ilave edilmiştir.
              a) Belge süresi içerisinde Kambiyo Mevzuatında yer alan ödeme şekillerinden herhangi biri ile ithalat işlemlerine başlanılması halinde belge süresi bitmiş olsa dahi makine ve teçhizatın ithalat işlemlerine izin verilir.
              b) İthal ve yerli makine teçhizatların birim fiyatlarındaki %+100 -50 artış veya azalışlarda tadilat yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
              c) Finansal kiralama yoluyla temin edilen makine ve teçhizatın yatırımcının mülkiyetine geçinceye kadar bakanlığın izni olmadan üçüncü kişilere satışı veya kiralanması durumunda her türlü sorumluluk finansal kiralama şirketine aittir.
              d) Sat geri kiralama işlemleri.       
08.05.2014 tarih  ve 28994 sayılı Resmi Gazeteden;
 
 
Ekonomi Bakanlığından:
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARIN
UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞDE (TEBLİĞ NO: 2012/1)
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
(NO: 2014/2)
MADDE 1 – 20/6/2012 tarihli ve 28329 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’in 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“f) 3/10/2013 tarihli ve 28784 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği hükümlerine göre “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı” veya “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı” şartı aranması gereken yatırım konuları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan Karar ve/veya Karara ilişkin yazı.”
 
MADDE 2 – Aynı Tebliğin 20 nci maddesine aşağıdaki on ikinci fıkra ilave edilmiştir.
“(12) Teşvik belgesi kapsamında temin edilmiş olan makine ve teçhizatın tamamı veya bir kısmı, finansal kiralama şirketi tarafından bizzat kiracıdan satın alınarak da (sat ve geri kirala) finansal kiralama işlemine konu edilebilir. Ancak, tamamlama vizesi yapılmış olmakla birlikte satış için asgari süreleri doldurmayan veya tamamlama vizesi yapılmamış teşvik belgeleri kapsamındaki makine ve teçhizat için Genel Müdürlüğün izni gerekir.”
 
MADDE 3 – Aynı Tebliğin Geçici 1 inci maddesine aşağıdaki ikinci fıkra ilave edilmiştir.
 
“(2) Bu Tebliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrası, 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası ile 20 nci maddesinin beşinci ve on ikinci fıkralarında yer alan hükümler daha önceki Kararlara istinaden düzenlenen yatırım teşvik belgelerine de uygulanır.”
 
MADDE 4 – Aynı Tebliğin Ek-2’si aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
 
 
 
 
“YATIRIMIN KARAKTERİSTİĞİNE BAĞLI OLARAK TEŞVİK BELGESİ
TALEBİNDE BULUNULMADAN ÖNCE İLGİLİ MEVZUATI GEREĞİ
DİĞER KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDAN ALINMASI
GEREKEN BİLGİ VE BELGELER
 
 
1. Madencilik  ve enerji yatırımlarında;
a) 3213 sayılı Maden Kanununa tabii istihraç ve istihracı da ihtiva eden entegrasyon yatırımlarında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından bizzat yatırımcı adına düzenlenmiş İşletme Ruhsatı ve İşletme İzninin tasdikli suretleri,
b) 3213 sayılı Maden Kanununda tanımlanan 1(a) grubu madenlerden İl Özel İdareleri tarafından ruhsatlandırılanlarda  İşletme Ruhsatı tasdikli sureti,
c) Elektrik Piyasası Yönetmeliğine tabii elektrik enerjisi üretimi, iletimi  ve dağıtımına yönelik yatırımlarda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yatırımcı adına düzenlenen lisansın/ön lisansın tasdikli sureti,
- yeni ilave edildi
ç) Enerji Piyasası mevzuatına uygun olarak, kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere elektrik enerjisi üretimi yapan ve iletim veya dağıtım şebekesi ile paralel çalışmayan (ada konumundaki) üretim tesisleri ile ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar  Bakanlığından alınacak proje onayına ilişkin yazı,
d) Jeotermal sondaj ve üretim yatırımlarında İşletme Ruhsatı, petrol ve doğalgaz sondaj ve üretim yatırımlarında ise ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarının mevzuatında yer alan nihai izin ve/veya ruhsatlar,
e) Rödovanslı madencilik yatırımlarında sözleşme/anlaşma yapılan kamu kurumu veya iştirakinden alınacak yazı.
2. Rafineri yatırımlarında;
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan alınacak lisansın tasdikli sureti.
3. Harp araç ve gereçleri ile silah, mühimmat ve patlayıcı madde üretimi yatırımlarında;
Milli Savunma Bakanlığından alınacak tesis kuruluş izni.
4. Av malzemeleri, nişan tabancası, av bıçakları ve tekel dışı bırakılan patlayıcı maddeleri ve benzerlerinin imali yatırımlarında;
İçişleri Bakanlığından alınacak kuruluş izni.
5. Ses ve gaz fişeği atabilen silahların üretimi yatırımlarında;
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından kuruluş ve ön izin belgesi tasdikli sureti.
6. Atıkların bertaraf edilmesine yönelik yatırımlarda;
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bertaraf konusunda düzenlenmiş “çevre lisansı” ya da “çevre izin ve lisansı” tasdikli sureti ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bertaraf konusunda geçici faaliyet belgesi verildiğine dair yazısı (komple yeni yatırımlarda bu belge tamamlama vizesi aşamasında aranır).
- yeni ilave edildi
7. Atıkların geri kazanımına yönelik yatırımlarda;
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geri kazanım konusunda düzenlenmiş “çevre lisansı” ya da “çevre izin ve lisansı” tasdikli sureti ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının geri kazanım konusunda geçici faaliyet belgesi verildiğine dair yazısı (komple yeni yatırımlarda bu belge tamamlama vizesi aşamasında aranır).
- yeni ilave edildi
8. Alkollü içecekler ve tütün mamulleri yatırımlarında;
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan alınmış olan tesis kurma izin belgesi tasdikli sureti.
9. Pancar veya kamış işleyerek şeker üretimi konularında yapılacak komple yeni veya tevsi yatırımları için;
Şeker Kurumu’ndan alınmış tesis kurma izin yazısının tasdikli sureti.
10. Sağlık yatırımlarında;
Ön izin alınması zorunlu sağlık yatırımlarında Sağlık Bakanlığından alınan ön izin yazısının onaylı örneği; kamu-özel ortaklığı modeline göre yapılacak yatırımlarda uygulama sözleşmesi.
- Bu şekil değiştirildi.
11. Turizm yatırımlarında;
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenecek Turizm Yatırımı, Turizm İşletmesi ve/veya Kısmi Turizm İşletmesi Belgesinin tasdikli sureti.
12. İskele, rıhtım, balıkçı barınağı ve liman yatırımlarında;
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünün uygulama projesine ilişkin onay yazısı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının imar planına ilişkin onay yazısı. (Yat limanı yatırımlarında ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenecek Turizm Yatırımı, Turizm İşletmesi ve/veya Kısmi Turizm İşletmesi Belgesinin tasdikli sureti aranır).
13. Havalimanlarında yapılacak komple yeni yer hizmetleri yatırımında;
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden ön izin alındığına dair yazının tasdikli sureti (diğer yatırım cinslerinde Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünce düzenlenmiş çalışma ruhsatı aranır).
-        Yeni ilave edildi
14. Havayolu ile yük ve/veya yolcu taşımacılığı yatırımlarında;
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden alınacak teknik yönden uçağın ithalinde sakınca olmadığını belirten yazının tasdikli sureti.
15. Demiryolu ile yük ve/veya yolcu taşımacılığı yatırımlarında;
T.C.D.D ile yapılmış olan Uygulama Protokolünün tasdikli sureti.
16. Finansal kiralama şirketleri aracılığıyla yapılacak yatırımlarda;
Finansal kiralama sözleşmesi.
17. Yap-İşlet veya Yap-İşlet-Devret modeli ile gerçekleştirilecek yatırımlarda;
İlgili Bakanlık, kurum veya kuruluş ile yapılan uygulama sözleşmesinin onayına ilişkin Yüksek Planlama Kurulu Kararı.
18. Kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler tarafından yapılacak yatırımlarda;
KDV mükellefiyeti olunduğuna dair ilgili vergi dairesinden alınacak belge.
19. Kültür yatırımlarında;
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenecek Kültür Belgesinin tasdikli sureti (Komple yeni yatırımlarda Kültür Yatırım Belgesi aranacak olup, tamamlama vizesi aşamasında da Kültür Girişim Belgesi aranır).
20. Lojistik hizmetleri yatırımlarında;
Lojistik yatırımlarında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca düzenlenmiş L2 belgesinin tasdikli sureti (komple yeni yatırımlarda bu belge tamamlama vizesi aşamasında aranır).
21. Kablo ve uydu yayıncılığı yatırımlarında;
Komple yeni yatırımlarda, Radyo ve Televizyon Üst Kurulundan (RTÜK) alınacak lisans ve yayın izni işlemlerinin başlatıldığına dair yazı (Tamamlama vizesi aşamasında RTÜK’ten alınmış lisans ve yayın izni verildiğine dair yazı ayrıca aranacaktır), diğer yatırım cinslerinde ise RTÜK’ten alınacak lisans ve yayın izni olduğuna dair yazı.
22. Karasal yayıncılık yatırımlarında;
Radyo ve Televizyon Üst Kurulundan alınacak yasal süresi zarfında lisans başvurusunda bulunulduğuna dair yazı ile aynı Kuruldan alınacak 6112 sayılı Kanun kapsamında yayın yapılmasına dair izin yazısı.
23. İmalat sanayi yatırımlarında;
Komple yeni yatırım dışındaki yatırım cinsleri için, oda veya noter onaylı geçerli kapasite raporu.
24. 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamına giren depolama tesisi yatırımlarında;
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan alınacak lisansın onaylı sureti (komple yeni yatırımlarda bu belge tamamlama vizesi aşamasında aranır).
25. Lisanslı depoculuk yatırımlarında;
Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca düzenlenmiş lisansın tasdikli sureti (komple yeni yatırımlarda Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca kuruluş izni verildiğine dair yazı aranır. Lisans ise tamamlama vizesi aşamasında aranır).
26. Hava taşıtları ve motorlarının bakım ve onarımı yatırımlarında;
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden alınan izin yazısının tasdikli sureti.”
 
MADDE 5 – Aynı Tebliğin Ek-5’inin 4 numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“4) Yatırımın gerçekleşme durumunu gösteren Ek-6’daki formata uygun olarak hazırlanmış yatırım takip formu,”
 
MADDE 6 – Bu Tebliğin 1 inci maddesi yayımı tarihinde, diğer maddeleri 20/6/2012 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 
MADDE 7 – Bu Tebliğ hükümlerini Ekonomi Bakanı yürütür.
xx

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

1499 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.