FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı : 20140503.007
Konu : TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ
Özet : Bu yönetmelikle 2002 yılı Haziran ayından itibaren yürürlükte bulunan yönetmelik yürürlükten kaldırılarak Teknoloji Geliştirme Bölgelerindeki Yönetici Şirket ve Girişimcilerin dikkate alması gereken hususlarla ilgili yeni düzenlemeler getirmiştir.
01.04.2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren bu yönetmelikteki en dikkat çeken yenilikler şunlardır;
Yeni başlatılacak Arge projeleri için, proje ile ilgisi olmayan ve Yönetici şirket tarafından belirlenen en az 3 üyeli proje değerlendirme komisyonuna sunularak inceleme yaptırılması gerekmektedir.
Ar-Ge projelerinin sonuçlanması durumunda bölgede yer alan girişimcilerin 3 ay içerisinde yeni bir Ar-Ge projesi sunmamış olması halinde teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketi tarafından teknoloji geliştirme bölgesinden ihraç edilmesi için gerekli işlemlerin yapılması gerektiğine, bununla birlikte tüm projeleri sonuçlanmış girişimcilerin en son Ar-Ge projesinin sonuçlanma tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ilgili vergi dairesine ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na yönetici şirket tarafından bildiriminin yapılmasına ilişkin düzenleme getirilmiştir.
Teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketleri ile teknoloji geliştirme bölgesinde yer alan girişimcilerin faaliyetlerine ilişkin olarak üçer aylık dönemler itibariyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca istenilen formata uygun olarak hazırlanmış ve kendi serbest muhasebeci mali müşaviri veya yeminli mali müşavirince onaylı bilgileri üçer aylık dönemi takip eden altmış gün içerisinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bildirmeleri ve aynı bilgilerin elektronik ortamda Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü’ne iletilmesi gerekmektedir.
Yönetici şirketlerin her türlü hesap ve işlemlerinin 3568 sayılı Kanuna göre yetkilendirilmiş yeminli mali müşavire inceletilmesi amacıyla yeminli mali müşavirle her yılın Ocak ayı sonuna kadar o yıla ilişkin sözleşmenin yapılması zorunluluğu getirilmiş olup, yeminli mali müşavirin, Bakanlıkça belirlenecek Yeminli Mali Müşavir Rapor Formatına uygun olarak yönetmelik kapsamında düzenlediği mali denetim raporunun birer örneğinin her yılın Haziran ayı sonuna kadar aynı süre içinde yönetici şirketin kendisine ve Bakanlığa gönderilmesinin sağlanması gerekmektedir.
Teknoloji geliştirme bölgesi içinde faaliyette bulunan girişimcilerin, 4691 sayılı Kanunda yer alan vergisel teşviklerden bütün halinde yararlanabileceği belirtilmiştir. 5520 sayılı Kanun ve 5746 sayılı Kanun kapsamında sağlanan destek ve teşviklerden ayrıca yararlanılamayacaktır. 5520 sayılı Kanun ve 5746 sayılı Kanun kapsamında sağlanan destek ve teşviklerden yararlanmak isteyenlerin, bu duruma ilişkin Maliye Bakanlığına ve yönetici şirkete eş zamanlı olarak ayrıca bildirim yapması gerekmektedir.