FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı : 20121206.047
Konu : DEFTER TASDİKLERİ HAKKINDA
Özet : 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı TTK nunun 64.maddesinde defter tutma yükümlülükleri belirlenmiş olmasına rağmen alt mevzuatın halen yayınlanmamış olması nedeni ile 2013 yılında tutulacak defterlere ilişkin tereddütler oluşmaktadır.
Aralık ayı içersinde 2013 yılında tutulacak defterlerin onaylatılması zorunluluğundan dolayı mevcut TTK 64.madde ve 213 sayılı VUK nuna göre 2013 yılında tutulması gereken defterler sirkülerimiz konusunu oluşturmaktadır.
Açılış onayı yapılacak defterler önceki yıl aralık ayı içersinde onaylatılmalıdır. Kapanış onayı yaptırılacak defter ise takip eden yıl mart ayı sonuna kadar yaptırılacaktır.
Ortaklar pay defteri ve Genel Kurul Müzakere Defterinin yeterli sayıda yaprağı varsa her yıl onay yaptırmanıza gerek bulunmamaktadır.
Defterlerin yanında açılış yazanları 2012 Aralık ayı içerinde onaylatmayı, kapanış yazanları ise mart 2013 de kapanış onayını yaptırmayı unutmayın.
Anonim Şirketler: 1-Yevmiye Defteri …………………………………………………………………. (açılış) (kapanış)
2-Defteri Kebir………………………………………………………………………… (açılış)
3-Envanter Defteri………………………………………………………………….. (açılış)
4-Damga Vergisi Defteri (zorunlu)……………………………………….. (açılış)
5-Yönetim Kurulu Karar Defteri……………………………………………. (açılış) (kapanış)
6-Ortaklar Pay Defteri (sayfa varsa devam edilebilir)……
7-Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri……………………. (açılış)
Limited Şirketler: 1-Yevmiye Defteri…………………………………………………………………… (açılış) (kapanış)
2-Defteri Kebir………………………………………………………………………… (açılış)
3-Envanter Defteri……………………………………………………………………. (açılış)
4-Damga Vergisi Defteri (DV mükellefiyeti varsa zorunlu) (açılış)
5-Müdürler Kurulu Karar Defteri(zorunluluk yok-istenirse)(açılış) (kapanış)
6-Ortaklar Pay Defteri (sayfa varsa devam edilebilir)……
7-Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri……………………… (açılış)
Şahıs Şirketi : 1-Yevmiye Defteri ……………………………………………………………………. (açılış) (kapanış)
2-Defteri Kebir…………………………………………………………………………… (açılış)
3-Envanter Defteri…………………………………………………………………….. (açılış)
4-Damga Vergisi Defteri (DV mükellefiyeti varsa zorunlu) (açılış)
5-Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri……………………… (açılış)
Şahıs Bilanço : 1-Yevmiye Defteri ……………………………………………………………………. (açılış) (kapanış)
2-Defteri Kebir…………………………………………………………………………… (açılış)
3-Envanter Defteri…………………………………………………………………….. (açılış)
4-Damga Vergisi Defteri (DV mükellefiyeti varsa zorunlu) (açılış)
Şahıs-İşletme : 1-İşletme Defteri ……………………………………………………………………. (açılış)
SM Kazanç Def.: 1-Serbest Meslek Kazanç Defteri………………………………………… (açılış)
2-Damga Vergisi Defteri (DV mükellefiyeti varsa zorunlu) (açılış)
TÜRK TİCARET KANUNU (1)
Kanun Numarası : 6102
Kabul Tarihi : 13/1/2011
Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 14/2/2011 Sayı : 27846
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 50
BEŞİNCİ KISIM
Ticari Defterler
I - Defter tutma yükümlülüğü
MADDE 64-(1) (Değişik: 26/6/2012-6335/8 md.) Her tacir, ticari defterleri tutmak ve defterlerinde, ticari işlemleriyle ticari işletmesinin iktisadi ve mali durumunu, borç ve alacak ilişkilerini ve her hesap dönemi içinde elde edilen neticeleri, bu Kanuna göre açıkça görülebilir bir şekilde ortaya koymak zorundadır. Defterler, üçüncü kişi uzmanlara, makul bir süre içinde yapacakları incelemede işletmenin faaliyetleri ve finansal durumu hakkında fikir verebilecek şekilde tutulur. İşletme faaliyetlerinin oluşumu ve gelişmesi defterlerden izlenebilmelidir.
(2)Tacir, işletmesiyle ilgili olarak gönderilmiş bulunan her türlü belgenin, fotokopi, karbonlu kopya, mikrofiş, bilgisayar kaydı veya benzer şekildeki bir kopyasını, yazılı, görsel veya elektronik ortamda saklamakla yükümlüdür.
(3) (Değişik: 26/6/2012-6335/8 md.) Fiziki ortamda tutulan yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri ile dördüncü fıkrada sayılan defterlerin açılış onayları, kuruluş sırasında ve kullanılmaya başlanmadan önce noter tarafından yapılır. Bu defterlerin izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları, defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar notere yaptırılır. Pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla izleyen faaliyet dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir. Yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin üçüncü ayının sonuna kadar notere yaptırılır. Ticaret şirketlerinin ticaret siciline tescili sırasında defterlerin açılışı ticaret sicili müdürlükleri tarafından da onaylanabilir. Açılış onayının noter tarafından yapıldığı hâllerde noter, ticaret sicili tasdiknamesini aramak zorundadır. Ticari defterlerin elektronik ortamda tutulması hâlinde bu defterlerin açılışlarında ve yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanışında noter onayı aranmaz. Fiziki ortamda veya elektronik ortamda tutulan ticari defterlerin nasıl tutulacağı, defterlere kayıt zamanı, onay yenileme ile açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığınca müştereken çıkarılan tebliğle belirlenir.
(4)Pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri gibi işletmenin muhasebesiyle ilgili olmayan defterler de ticari defterlerdir.
(5) (Değişik: 26/6/2012-6335/8 md.) Bu Kanuna tabi gerçek ve tüzel kişiler, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun defter tutma ve kayıt zamanıyla ilgili hükümleri ile aynı Kanunun 175 inci ve mükerrer 257 nci maddelerinde yer alan yetkiye istinaden yapılan düzenlemelere uymak zorundadır. Bu Kanunun defter tutma, envanter, mali tabloların düzenlenmesi, aktifleştirme, karşılıklar, hesaplar, değerleme, saklama ve ibraz hükümleri 213 sayılı Kanun ile diğer vergi kanunlarının aynı hususları düzenleyen hükümlerinin uygulanmasına, vergi kanunlarına uygun olarak vergi matrahının tespit edilmesine ve buna yönelik mali tabloların hazırlanmasına engel teşkil etmez.