Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Sirküler2012 - İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ - MALİGÜNDEM
   
 İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ

İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ
 Yazı Boyutu

 Tarih : 6.09.2012 - 10:39:15


Bu tebliğ ile 2008 yılında yayınlanan 6 adet tebliğ yürürlükten kaldırılarak 5510 sayılı SSGSS Kanunundaki işveren yükümlülükleri ile Sosyal Sigortalar İşlem yönetmeliğinin işveren yükümlülüklerine ilişkin uygulama esasları düzenlenmiştir

 

FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı   : 20120906.038
Konu         : İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİ
Açıklama     : Bu tebliğ ile 2008 yılında yayınlanan 6 adet tebliğ yürürlükten kaldırılarak 5510 sayılı SSGSS Kanunundaki işveren yükümlülükleri ile Sosyal Sigortalar İşlem yönetmeliğinin işveren yükümlülüklerine ilişkin uygulama esasları düzenlenmiştir.
              Bu tebliğdeki en önemli konu; Kanunda ve daha önceki tebliğlerde yer alan “4b sigortalıları, aynı zamanda işveren ise, beyan edeceği aylık kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az olamaz.” Hükmü gereğince Tüzel kişi ortaklarının ödeyeceği 4b (bağ-kur) prim tutarları ile ilgili uygulamada sıkıntı çıkmaktaydı.
              Bu konudaki sıkıntıya bu tebliğ ile son nokta konulmuş olup, “Ancak tüzel kişiliğe haiz kuruluşların ortakları hakkında bu fıkra hükmü uygulanmaz.” İbaresi eklenmiştir. Böylelikle Tüzel kişi ortakları ödeyecekleri 4b primlerini şirketlerinde çalışan en yüksek ücretli işçiye göre değil, elde ettikleri gelirlere göre belirleyebileceklerdir. Ancak uygulama Tüzel kişi ortakları dışındaki şahıs ortaklıkları ve şahıs işletmelerinde aynen devam etmektedir.
              Diğer bir konu, işten ayrılan işçilere ödenen yıllık izin ücretinin sgk priminden istisna olmaması nedeni ile uygulamada sıkıntılar çıkmaktaydı. Bu konuda işten ayrılan işçinin son ay çalıştığı gün sayısı ne olursa olsun yıllık izin ücretinin brüt kazanca dahil edileceği ve sgk tavanını aşmayan kısmının priminin ödeneceği açıklanmıştır. Ancak işten ayrıldıktan uzun bir süre sonra mahkeme kararı ile veya başka nedenlerle ödenen yıllık izin ücretinin işverence ne şekilde sgk primine tabi tutulacağı konusuna yine bir açıklık getirilememiştir.
              Tebliğin tamamı 29 sayfa olduğundan işletmelerin insan kaynakları ve personel bölümlerince tebliğin tamamının dikkatlice okunmasında yarar bulunmaktadır.   
 
 
 
 

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

4051 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.