FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı : 20120712.032
Konu : 6327 SAYILI KANUN İLE GVK-22,40,63 VE 89 DA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
Özet : Gelir vergisi kanunun 22, 40, 63 ve 89.maddelerinde yapılan değişiklikle 01.01.2013 tarihinden itibaren bireysel emeklilik, şahıs sigorta primleri ve hayat sigortalarına ödenen primlerin vergiden düşülebilecek tutarları ve düşülme şekillerine ilişkin değişiklikler yapılmıştır.
Ücretliler Yönünden (GVK 63)
01.01.2013 tarihinden itibaren, genel olarak, ücretlinin şahsı, eşi ve küçük çocukları için hayat sigortalarına yapılan ödemelerin %50 si, diğer şahıs sigortalarına yapılan ödemelerin tamamının ödemenin yapıldığı aydaki ücretin %15 ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmayan kısmının vergi matrahından düşülmesi mümkün olacaktır.
Daha önce bireysel emeklilik sistemine ödenen primler için diğer sigortalara göre daha yüksek bir vergi avantajı sağlanırken, yeni düzenlemeyle bireysel emeklilik sistemine ödeme yapanlar için bordrolarında vergi indirimi yapma imkânı kalmamıştır.
İşverenler Yönünden (GVK 40)
01.01.2013 tarihinden itibaren, İşverenlerin, çalışanları adına bireysel emeklilik sistemine ödedikleri primler için ise, eskiden olduğu gibi bordroları ile ilişkilendirmeksizin gider yazma imkânları devam etmektedir. Hatta eski düzenlemede, ücretin %10 una kadar olan kısmı gider yazılabilirken, yeni düzenlemede ücretin %15 ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak kaydı ile gider yazma imkanı getirilmiştir. %15 in ve yıllık asgari ücretin tutarının aşılıp aşılmadığına şahısların kendileri için ödediği sigorta primlerinden yararlandıkları tutarlara (GVK 63 e göre) birlikte bakılacaktır.
Beyanname Verenler Yönünden (GVK 89)
01.01.2013 tarihinden itibaren, genel olarak, mükellefin şahsı, eşi ve küçük çocukları için hayat sigortalarına yapılan ödemelerin %50 si, diğer şahıs sigortalarına yapılan ödemelerin tamamının beyan edilen gelirin %15 ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmayan kısmının vergi matrahından düşülmesi mümkün olacaktır. Hadlerin hesaplanmasında GVK 63 ve ve GVK 40 ile ilgili yapılan yararlanmaların tamamı birlikte dikkate alınacaktır.
Beyanname verenler yönünden de bireysel emeklilik sistemine ödenen primlerin bir avantajı kalmamıştır.
Emeklilik, Vefat, Maluliyet ve Tasfiye Nedeniyle Ayrılanlar Yönünden (GVK 22)
29.08.2012 tarihinden önce, Bireysel emeklilik sisteminden ve diğer sigorta şirketlerinden ayrılanlara yapılan ödemelerin bir kısmı gelir vergisinden istisna idi. Bu tarihten itibaren sigortalılıkları sona erenler ile ilgili böyle bir gelir vergisi istisnası kalmamıştır.
Sonuç, Şahıslar açısından bireysel emeklilik sistemine dâhil olmanın hiçbir vergi avantajı kalmamıştır. Sadece işverenlerin çalışanları adına bireysel emeklilik sigortası ödemeleri halinde gider yazma imkânı ücretin %10 undan %15 ine çıkarılarak devam etmektedir.
Diğer hayat sigortası ile ölüm, kaza hastalık, sağlık sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri için ise vergi avantajı artırılmıştır.
01.01.2012 tarihinden itibaren, bireysel emeklilik sistemine yapılan vergi avantajlarının kaldırılmasının asıl nedeni ise şahısların yatırdığı tutar üzerinden (asgari ücreti aşmayan kısmı için) %25 oranında devlet katkısı yapılmaya başlanacak olmasıdır.