Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Sirküler2012 - TÜREV ÜRÜNLERİN VERGİLENDİRİLMESİ - MALİGÜNDEM
   
 TÜREV ÜRÜNLERİN VERGİLENDİRİLMESİ

TÜREV ÜRÜNLERİN VERGİLENDİRİLMESİ
 Yazı Boyutu

 Tarih : 22.01.2012 - 17:00:22


Bu tebliğde GV Kanunu geçici 67.md kapsamındaki Forward Sözleşmeleri, Swap İşlemleri, Opsiyon Sözleşmeleri, Vadeli ve Opsiyon Borsası İşlemleri, Aracı kuruluş Varantlarından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesine ilişkin açıklamalar yer almaktadı

 

FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı   : 20120121.001
Konu         : GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ-(SERİ NO:282)
Özet         : Bu tebliğde; Gelir Vergisi Kanununun geçici 67.maddesi kapsamındaki Türev ürünlerden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesine ilişkin açıklamalar yer almaktadır.
              Türev ürünlerden kasıt; 1-Forward Sözleşmeleri, 2-Swap İşlemleri (para swapı ve faiz swapı), 3-Opsiyon Sözleşmeleri, 4-Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası İşlemleri, 5-Aracı Kuruluş Varantlarıdır.
              Bunlardan 1-Forward sözleşmelerinde hükmünden yararlanıldığı anda sağlanan kazanç tevkifat matrahı olacaktır ve %10 tevkifat yapılacaktır.
2-Swap işlemleri sonucunda kazanç oluştuysa,kazanç üzerinden %10 tevkifat yapılacaktır. Para swapında zarar oluştuysa daha önce GV gen tebliğlerinde yapılan açıklamalar çerçevesinde aynı tür işlemlerden doğan karlardan mahsubu mümkün bulunmaktadır.Faiz swapında ise ortaya çıkan zararların takvim yılı aşılmamak şartıyla aynı tür işlemlerden doğan gelirlerden mahsubu mümkündür. Takvim yılı sonuna kadar mahsup edilemeyen zararların ise ihtiyari beyan yoluyla mahsup edilmesi mümkündür.
3-Opsiyon sözleşmelerinde oluşan kazanç zerinden %10 tevkifat yapılacaktır. Satın alma/satma hakkının kullanılmadığı durumda ödenen opsiyon primi ise zarar olarak dikkate alınacaktır.
4- Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası İşlemlerinin borsalarda veya tezgâhüstü piyasalarda yapılması ile kim tarafından yapıldığına göre tekifat olup olmayacağı veya tevkifat oranı değişmektedir.
5-İMKB de işlem gören Aracı Kuruluş Varantlarından elde edilen gelirler üzerinden %0 oranında tevkifat yapılacaktır. Bu kapsamda olmayan aracı kuruluş varantlarından elde edilen gelirlerden ise geçici 67 ye göre tevkifat yapılacaktır.
              Ayrıca, Organize borsalarda (VOB vb.) işlem yapan müşterilerin teminat hesaplarında bulunan TL cinsinden nakdi teminatların TAKASBANK tarafından nemalandırılması sonucu elde edilen gelir mevduat faizi olarak geçici 67 nci madde kapsamında % 15 oranında tevkifata tabi tutulacaktır
19.01.2012 tarih ve 28178 sayılı Resmi Gazeteden;
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

4899 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.