FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı : 20110626.020
Konu : SGK GENELGESİ – 2011–45
Özet : 1-Şubat 2011 de 6111 sayılı kanun ile (torba yasa ile) 5510 sayılı SGK Kanununda ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası kanununda bazı değişiklikler yapılarak yeni sigorta prim desteği düzenlemeleri yapılmıştı. Değişikliklerin nasıl uygulanacağına ilişkin uygulama genelgesi 4 ay gecikmeli olarak SGK sitesinden yayınlandı. Aşağıda bu sigorta prim desteği genelgesinin özeti mevcuttur;
2- Borcu olmayan ve sigorta primini zamanında ödeyenlere ilişkin %5 lik prim desteğinden 01.03.2011 tarihinden itibaren Genel Bütçeye dâhil daireler, katma bütçeli idareler, belediyeler vb. ile Devlet İhale Kanunu ve Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alım ve satım işleri yararlanamayacak.
3- %5 lik prim indirimi ile diğer 5921 gibi diğer sigorta prim indirimleri ile ilgili uygulamada değişiklik yapılmıştır. İşverenler 01.03.2011 tarihinden itibaren öncelikle %5 indirimden yararlanacak daha sonra diğer indirimlerden yararlanacaklardır. Sigorta prim borcu olmayan işveren %5 den yararlandıktan sonra kalan asgari ücret üzerinden örnek %19,5-5=%14,5 den yararlanacaktır. Aksi takdirde %5 indirimden yararlanamıyorsa asgari ücret üzerinden %19,5 üzerinden diğer indirimden yararlanacaktır.
4- 6111 sayılı kanunun 74.maddesi ile 4447 sayılı kanunun geçici 10.maddesinde yapılan değişikliğe göre bu yeni indirimden yararlanma şartları;
—Sigortalı Yönünden;
a) 1.3.2011 ila 31.12.2015 tarihleri arasında işe alınmış olması,
b) 18 yaşından büyük olması,
c) İşe alındığı tarihten önceki altı aylık dönemde Kurumumuza verilmiş olan aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı olmaması,
ç) Fiilen çalışması,
—İşyeri yönünden;
d) Özel sektör işverenlerine ait olması,
e) Sigortalının, ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması,
f) Yasal ödeme süresi geçmiş prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması,
g) Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde Kurumumuza verilmesi,
ğ) Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi şartlarının birlikte gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
Diğer taraftan, yukarıda belirtilen Şartlar 4447 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinde öngörülen destekten yararlanılması için gerekli genel şartlar olup, sigortalının;
—18 yaşından küçük olarak işe başlaması halinde 18 yaşını doldurduğu tarihten itibaren destekten yararlanabilecektir.
—Bayan olması halinde 18 yaşından büyük olacak.
—Erkek olması halinde 18-29 yaş arasında olacak (ancak iş-kurda kayıtlı işsizler arasından alınması, mesleki yeterlilik belgesine sahip olması, mesleki ve teknik eğitim veren orta ve yüksek okuldan mevzun olması halinde 29 yaşından büyükte olsa istihdamdan yararlanabilecek)
—4b li olarak çalışanlardan 4a lı olarak ilk defa sigortaya gireceklerde son altı ayda 4a lı olarak çalışmamış olmaları halinde bu desteklerden yararlanacaklar.
—Son altı ay içinde meslek liselerinde okumakta iken ve üniversitelerden stajyer veya çırak olarak sigortalı olanlarda bu desteklerden yararlanacaklardır.
—Yıllık izin süreleri, hafta tatili, resmi tatil süreleri fiilen çalışılan süreler sayılacak ancak istirahatlı geçen süreler gibi fiilen çalışılmayan sürelerde desteklerden yararlanılamayacak.
—Genel Bütçeye dâhil daireler, katma bütçeli idareler, belediyeler vb.ile Devlet İhale Kanunu ve Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alım ve satım işleri yapan özel işyerleri de yararlanamayacak.
—Sigortalının işe alındığı ay hariç olmak üzere son 6 ay içindeki ortalama işçi sayısına ilave olarak alınmış olması gerekmektedir.
—Ortalama işçi sayısı hesaplanırken küsuratlardaki 0,00 ile 0,49 arası 0; 0,50 ile 0,99 arası tama iblağ edilecek.
—Ortalama işçi sayısı hesaplanırken ay içinde işe girmiş ve işten çıkmış olan işçiler,”0” gün gözüken işçiler ve SGDP ye tabi çalışan işçilerde toplam işçi sayısına ilave edilecektir.
-İlgili dosya numarasında SGK borcu olmayan işverenler bu desteklerden yararlanabileceklerdir. 15,00 TL ye kadar olan borçlar dikkate alınmayacaktır.
-Destekten yararlanılacak olan aylık prim ve hizmet belgeleri 06111 kodu ile gönderilecektir.
-6183 sayılı kanunun 48.maddesine göre veya 6111 sayılı kanuna göre taksitlendirilen borçlarını zamanında ödeyenlerde borcu yokmuş gibi bu desteklerden yararlanabileceklerdir.
-KDV iadesi ile mahsup yapılan borçlara 15 gün ek süre verildiği için son ayın prim borcu olup olmadığı sistem tarafından kontrol edilemeyecek. Bu yüzden son aya ait borcu olanlar 06111 kodu ile gönderimde bulunmaması gerekecektir.
-Alt işverenler asıl işverenin borcu olsa dahi desteklerden yararlanacaklar, Asıl işverenler ise alt işverenin borcu olduğu takdirde desteklerden yararlanamayacaktır. Ortalama sigortalı sayısına bakılırken alt işverenle birlikte toplam işçi sayısına bakılacaktır.
—Çalıştırdığı sigortalı işçileri bildirmediği tespit edilen işverenler tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren 1 yıl boyunca desteklerden yararlanamayacaktır.
Destek süreleri;
18 yaşından büyük 29 yaşından küçük erkekler ile 18 yaşından büyük kadın sigortalılar yönünden;
—Mesleki yeterlilik belgesine sahip olup bu alanda piyasadan işe alınanlar 48 ay yararlanacak.
—Mesleki yeterlilik belgesine sahip olup bu alanda iş-kurdan işe alınanlar 54 ay yararlanacak.
—Mesleki ve teknik eğitim veren orta ve yüksek öğretimi veya İş-kur tarafından düzenlenen işgücü yetiştirme kursunu bitiren işçileri alanlarında çalıştırmak kaydıyla piyasadan alınanlar 36 ay yararlanacak.
—Mesleki ve teknik eğitim veren orta ve yüksek öğretimi veya İş-kur tarafından düzenlenen işgücü yetiştirme kursunu bitiren işçileri alanlarında çalıştırmak kaydıyla İş-kurdan alınanlar 42 ay yararlanacak.
—Yukarıda sayılan özelliklerin hiç birine sahip olmayarak piyasadan alınanlar 24 ay yararlanacak.
—Yukarıda sayılan özelliklerin hiç birine sahip olmayarak İş-kurdan alınanlar 30 ay yararlanacak.
29 yaşından büyük erkek sigortalılar yönünden;
—Mesleki yeterlilik belgesine sahip olup Mesleki ve teknik eğitim veren orta ve yüksek öğretimi veya İş-kur tarafından düzenlenen işgücü yetiştirme kursunu bitiren işçileri alanlarında çalıştırmak kaydıyla piyasadan alınanlar 24 ay yararlanacak.
—Mesleki yeterlilik belgesine sahip olup Mesleki ve teknik eğitim veren orta ve yüksek öğretimi veya İş-kur tarafından düzenlenen işgücü yetiştirme kursunu bitiren işçileri alanlarında çalıştırmak kaydıyla İş-kurdan alınanlar 30 ay yararlanacak.
—Yukarıda sayılan özelliklerin hiç birine sahip olmayarak İş-kurdan alınanlar 6 ay yararlanacak.
Ayrıca 29 yaşını doldurmuş olup olmadığına bakılmaksızın;
—01.03.2011 tarihinden sonra işe alınan ve işe alındıktan sonra mesleki yeterlilik belgesi alan, mesleki ve teknik eğitim bitiren sigortalılar 12 ay yararlanacak.
Diğer Hususlar;
—Desteklerden her bir sigortalı için bir defa yararlanılabilecek.
—Destekten yararlanırken destek süresini doldurarak veya doldurmadan işsiz kalan işçi tekrar işe girmesi halinde desteklerden yararlanamayacaktır.
—Ancak, destekten yararlanırken destek süresini doldurmadan işsiz kalan ve bu sürede yeni bir mesleki yeterlilik belgesi veya mesleki ve teknik eğitim veren orta ve yüksek öğretimi veya İş-kur tarafından düzenlenen işgücü yetiştirme kursunu bitiren işçiler tekrar işe girmeleri halinde kalan süreleri kadar destekten yararlanabileceklerdir.
—Prim desteği hesaplanırken asgari ücret üzerinden değil İşçinin bürüt ücreti üzerinden hesaplanacaktır. Önce %5 lik indirim uygulandıktan sonra kalan oran bürüt tutara uygulanacaktır.
—SGDP ye tabi olarak çalışan işçilerle, aday çırak, çırak ve öğrenciler, harp malulleri aylığı alanlar… Vb bu desteklerden yararlanamayacaklardır.
-Sigortalıların Mesleki yeterlilik belgesi sahibi olması veya mesleki eğitim veren orta ve yüksek öğretim kurumunu bitirmiş olması ve işverenlerce e-sigorta kanalıyla yapılan başvurunun tarihinden itibaren 30 gün içinde kuruma elden verilmesi gerekecektir.