Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Gündem - HARÇLAR KANUNU GENEL TEBLİĞLERİ - MALİGÜNDEM
   
 HARÇLAR KANUNU GENEL TEBLİĞLERİ

HARÇLAR KANUNU GENEL TEBLİĞLERİ
 Yazı Boyutu

 Tarih : 1.01.2011 - 22:12:25


492 sayılı Harçlar Kanununa göre uygulanan harçlar 2011 yılı başından itibaren yeniden değerleme oranı olan yüzde 7,7 oranında artırılarak sirkülerin ekindeki şekilde yeniden tespit edilmiştir

 

FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı   : 20101229.085
Konu         : HARÇLAR KANUNU GENEL TEBLİĞLERİ – (Seri No: 63 ve 64)
Özet         : 492 sayılı Harçlar Kanununa göre uygulanan harçlar 2011 yılı başından itibaren yeniden değerleme oranı olan %7,7 oranında artırılarak sirkülerin ekindeki şekilde yeniden tespit edilmiştir.
29.12.2010 tarih ve 27800 sayılı Resmi Gazeteden;
 
Maliye Bakanlığından : (SERİ NO:63)
 
492sayılı Harçlar Kanununun1 5281sayılı Kanun2 ile değiştirilen mükerrer 138 inci maddesinde,
 
"...
 
Her takvim yılı başından geçerli olmak üzere önceki yılda uygulanan maktu harçlar (maktu ve nispi harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen hadler dahil) o yıl için tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılır.
 
Bu suretle hesaplanan harç tutarlarının 10 Yeni Kuruşa kadarki kesirleri nazara alınmaz.
 
…"
 
hükmüne yer verilmiştir.
 
                Bakanlığımızca 2010 yılı için yeniden değerleme oranı % 7,7 (yedi virgül yedi) olarak tespit edilmiş ve (401) Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği3ile ilan edilmiş bulunmaktadır.
 
Buna göre, 492 sayılı Kanunun mükerrer 138 inci maddesi hükmü gereğince, Kanuna bağlı tarifelerde yer alan ve (60) Seri No.lu Harçlar Kanunu Genel Tebliği ile tespit edilen maktu harçlar (maktu ve nispi harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen hadler dahil), yeniden değerleme oranında artırılmıştır. Artırılan bu tutarlar 1/1/2011 tarihinden itibaren uygulanmak üzere Tebliğ ekindeki tarifelerde gösterilmiştir.
 
Ekli 2, 5 ve 7 sayılı tarifelerin bazı pozisyonlarında beher rüsum tonilatosundan gibi birim değer üzerinden alınacak maktu harç tutarları yer almaktadır. Sözü edilen maktu harç tutarlarının, birim değerler toplamına tatbiki sonucu bulunacak olan ve asgari ve azami hadler arasında kalan harcın 10 Kuruşa kadarki kesirleri de tahsil edilmeyecektir.  uygulanır.
 
9 tarife deki yeni harçlar için tıklayınız.
 
 
Maliye Bakanlığından : (SERİ NO:64)
 
Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 79 uncu maddesinde, Konsolosluk Harçları ile Türkiye Cumhuriyeti Muvazzaf ve Fahri Konsolosluklarının yaptıkları her türlü işlemlere ait harçların, Maliye Bakanlığınca tespit ve ilan edilecek döviz kurlarına göre ve bu işlemlerle ilgili tarifelere ayrı ayrı veya birlikte emsal uygulanmak suretiyle hesap edilerek tahsil edileceği hüküm altına alınmıştır.
Öte yandan, 492 sayılı Kanunun mükerrer 138 inci maddesi hükmü gereğince, Kanuna bağlı tarifelerdeki maktu harçlar ile maktu ve nispi harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen hadler 01/01/2011 tarihinden geçerli olmak üzere yeniden tespit edilmiştir.
Bu değişiklikler karşısında, konsolosluklarımızca döviz cinsinden alınmakta olan harç miktarlarının hesaplanmasına esas olacak döviz kuru ve emsal sayılarının yeniden tespit edilmesine gerek duyulmuştur.
Yukarıda belirtilen hükümlerin Bakanlığımıza tanıdığı yetkiye dayanılarak, 01/01/2011 tarihinden itibaren Muvazzaf ve Fahri Konsolosluklarımızın yapacağı işlemlerden alınacak harç miktarlarının hesaplanmasına esas olacak döviz kuru 1 ABD Doları = 1.50 TL olarak; bu işlemlere uygulanacak emsal sayılar ise 492 sayılı Kanuna bağlı;
 
(2) sayılı tarifedeki miktarlar için
2,6
(5) sayılı tarifedeki miktarlar için
1,3
(6) sayılı tarifenin “I- Pasaport Harçları” başlıklı bölümünün (1) numaralı fıkrasında yer alan pasaport harcı miktarları için
0,7
(6) sayılı tarifede yer alan diğer miktarlar için
0,37
(7) sayılı tarifenin II. Bölümündeki miktarlar için
1,06
 
olarak belirlenmiştir.
 
 
 
 
 
 
 

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

3788 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.