KOSGEB yeni dönemde işletmelere, girişimcilere, KOBİlere yönelik projeleri olan meslek kuruluşlarına ve işletici kuruluşlara, geri ödemeli ve geri ödemesiz olmak üzere;
• Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı,
• KOBİ Proje Destek Programı,
• Tematik Proje Destek Programı,
• İşbirliği-Güç birliği Destek Programı,
• Girişimcilik Destek Programı ile
• Genel Destek Programı
başlıkları altında destekler verilecektir.
Fikir Geliştirip Uygulayana 200 Bin TL
Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programıyla bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip küçük ve orta ölçekli işletmeler ile girişimcilerin geliştirilmesi, yeni ürün, yeni süreç, bilgi ve/veya hizmet üretilmesi ve ticarileştirilmesi için araştırma, geliştirme, inovasyon ve endüstriyel uygulama projeleri desteklenecektir.
Bu program 2 alt başlıktan oluşacak olup, Ar- Ge ve İnovasyon alt programı kapsamında 12.000 TL limitli kira desteği, 25.000 TL limitli proje danışmanlık desteği, 5.000 TL limitli eğitim desteği, 25.000 TL limitli sınai ve fikri mülkiyet hakları desteği, 5.000 TL limitli proje tanıtım desteği, 15.000 TL limitli fuar, kongre, konferans, teknolojik işbirliği desteği ile 25.000 TL limitli test, analiz ve kalibrasyon desteğinin yanı sıra, makine teçhizat, donanım, hammadde, yazılım ve hizmet alımı giderlerine 100.000 TLye kadar geri ödemesiz, 200.000 TLye kadar geri ödemeli destek verilecektir. Endüstriyel Uygulama alt programı kapsamında ise geri ödemesiz 18.000 TL limitli kira desteği, 150.000 TL limitli Makine-Teçhizat, donanım, sarf malzemesi, yazılım ve tasarım giderleri desteği ile 100.000 TLye kadar personel gideri desteği ile 200.000 TLye kadar geri ödemeli makine-teçhizat, donanım, sarf malzemesi, yazılım ve tasarım giderleri desteği verilecektir. Ar-Ge ve İnovasyon Programının proje süresi 12-24 ay, Endüstriyel Uygulama Programının proje süresi ise en fazla 18 ay olacaktır. Her iki program için de Kurul kararı ile 12 aya kadar ek süre verilebilecektir. Bu destek programında destek oranı tüm bölgelerde % 75 olarak uygulanırken; başlangıç sermayesi desteğinin destek oranı %100 olarak uygulanacaktır.
İşletme Projelerine 150 Bin TL
KOBİ Proje Destek Programı kapsamında, işletmelerin, üretim, yönetim ve organizasyon, pazarlama, dış ticaret, insan kaynakları, mali işler ve finans, bilgi yönetimi ve benzer alanlarda sunacakları projeleri desteklenecektir. KOBİlerin kendi projelerini kendilerinin hazırlaması, kendi beceri ve noksanlarını daha iyi tanımalarını amaçlayan KOBİ Proje Destek Programının süresi 3 yıl, proje süresi 6-24 ay (+12 ay)olup destek üst limiti 150.000 TL olacaktır. Programın destek oranı 1. ve 2. Bölgelerde % 50; 3. ve 4. Bölgelerde ise % 60 olarak uygulanacaktır.
Yöresel Kaynağa Destek
Tematik Proje Destek Programı ile; makro strateji dokümanlarında işaret edilen öncelikler dikkate alınarak belirlenen tematik alanlarda bölgesel ve sektörel ihtiyaçların karşılanması, uluslararası mevzuat ve önceliklere KOBİlerin uyumunun sağlanması ve meslek kuruluşlarının KOBİleri geliştirmek amacıyla daha fazla proje hazırlamaları teşvik edilecektir.
Program ile işsizliğin yoğun olduğu yerlerde üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve yerel yönetimler başta olmak üzere yerel aktörler tarafından hazırlanan meslek edindirme projelerine finansman sağlanacaktır.
Program, Çağrı Esaslı Tematik Programı ve Meslek Kuruluşu Proje Destek Programı olarak 2 alt programdan oluşmaktadır. Meslek Kuruluşu Destek Programıyla verilecek desteğin program süresi 3 yıl, proje süresi 24 ay(+12 ay), destek üst limiti ise 150.000 TL olurken; Tematik Proje Destek Programıyla desteklenecek projenin süresi teklif çağrısında belirlenir ve destek üst limiti ilgili teklif çağrısında yer alır. Her iki alt program için destek oranı 1. ve 2. Bölgelerde %50; 3.ve 4. Bölgelerde ise %60 olarak uygulanacaktır.
Gücünü Birleştirene Destek
İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı ile ortak tedarik, ortak tasarım, ortak pazarlama, ortak laboratuar ve ortak imalat ve hizmet sunumu gibi konularda bir araya gelen KOBİlere destekler sağlanacaktır.
Programın süresi 3 yıl, projenin süresi ise 6-24 ay(+12 ay) olup, 250.000 TL geri ödemesiz ve 500.000 TL geri ödemeli destek verilecektir. İşletmelerin birleşme, işbirliği ve ortaklık yoluyla, mevcut yaratılan katma değeri büyütmeleri hedeflenen bu programla KOBİlerin tedarik, pazarlama, düşük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı ve finansman gibi, tek başlarına çözemeyecekleri birçok soruna çözüm bulmaları beklenmektedir. Destek oranı 1.ve 2. Bölgelerde %50; 3. ve 4. Bölgelerde ise %60 olarak uygulanacaktır.
Girişimcilere Destek, Kadın Girişimciye Ayrı Bir Önem
Girişimcilik Destek Programı ile girişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması, başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulması, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, İş Geliştirme Merkezlerinin kurulması ile girişimciliğin geliştirilmesi, istihdamın artırılması ve yerel dinamiklere dayalı girişimciliğin desteklenmesi amaçlanıyor.
Girişimcilik Destek Programında; Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği ve İş Geliştirme Merkezi Desteği olmak üzere 3 ayrı alt başlık bulunmaktadır.
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi kapsamında genel ve özel hedef gruplarına ücretsiz uygulamalı girişimcilik eğitimleri verilecektir. Yeni Girişimci Desteği kapsamında ise geri ödemesiz 5.000 TL limitli işletme kuruluş desteği, 10.000 TL limitli kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım desteği ile 12.000 TL limitli işletme giderleri desteği, geri ödemeli 70.000 TL limitli sabit yatırım desteği kullandırılacaktır. İş Geliştirme Merkezi Desteği kapsamında da 25.000 TLden 600.000 TLye kadar geri ödemesiz İŞGEM Kuruluş Desteği ile 20.000 TLden 100.000 TLye kadar geri ödemesiz İŞGEM İşletme Desteği verilecektir. İŞGEM Kuruluş Desteğinin süresi 18 ay, İŞGEM İşletme Desteğinin süresi ise 36 ay olarak uygulanacaktır.
Destek oranı, 1. ve 2. Bölgelerde % 60, 3. ve 4. Bölgelerde % 70 olup, Yeni Girişimci Desteğinde girişimcinin kadın veya özürlü olması durumunda ise bu oranlar 1. ve 2. Bölgelerde % 70, 3. ve 4. Bölgelerde ise % 80 olarak uygulanacaktır.
Çok Sayıda İşletmeye Destek
Genel Destek Programı ile çok daha fazla işletme fuar, tanıtım, eşleştirme, nitelikli eleman istihdamı, danışmanlık, enerji verimliliği, sınai mülkiyet halkları, tasarım, belgelendirme, test ve analiz gibi alanlarda desteklenecektir.
Genel Destek Programında program süresi 3 yıl olup, bu kapsamda: 30.000 TL limitli yurtiçi fuar desteği, 10.000 TL limitli yurtdışı iş gezisi desteği, 15.000 TL limitli tanıtım desteği, 15.000 TL limitli eşleştirme desteği, 20.000 TL limitli nitelikli eleman istihdam desteği, 15.000 TL limitli danışmanlık desteği, 10.000 TL limitli eğitim desteği, 30.000 TL limitli enerji verimliliği desteği, 15.000 TL limitli tasarım desteği, 20.000 TL limitli sınai mülkiyet hakları desteği, 10.000 TL limitli belgelendirme desteği ile 20.000 TL limitli test, analiz ve kalibrasyon destekleri sağlanacaktır. Genel Destek Programının destek oranı 1.ve 2. bölgelerde %50, 3.ve 4. bölgelerde ise %60 olarak uygulanacaktır.
KOSGEB Destek Programlarından yararlanacak işletme, meslek kuruluşu ve işletici kuruluşların KOSGEB Veri Tabanında yer alması koşulu aranmaktadır. KOSGEB Veri Tabanında yer almak için KOSGEBin www.kosgeb.gov.tr internet adresinde belirtilen belgelerle birlikte KOSGEB Birimlerine başvuru yapılması gerekmektedir. KOSGEB Veri Tabanında yer alan işletme, meslek kuruluşu ve işletici kuruluşlar, destek programlarına başvuru süreci ve koşullarla ilgili bilgileri KOSGEB Merkez Müdürlükleri aracılığıyla öğrenebilecektir.
Yürürlüğe giren Destek Programları, ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında, küçük ve orta ölçekli işletmelerin payını ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek, sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek, ihracattaki paylarını artırmak, araştırma-geliştirme, yenilik ve işbirliği faaliyetlerini desteklemek ve girişimcilik kültürünü geliştirmek amacına uygun olarak; Ar-Ge ve yenilik, endüstriyel uygulama, girişimcilik, pazarlama, e-dönüşüm, kurumsallaşma, markalaşma, kalite geliştirme, tasarım, çevre, enerji ve işbirliği-güçbirliği ile günün şartlarına bağlı olarak oluşabilecek diğer konularda, Kalkınma Planları, Hükümet Programları ve Yıllık Programlarda belirlenen hedefler dikkate alınarak hazırlanmıştır. Destek Programları kapsamında belirli bir bölgeye yönelik uygulamalarda Kalkınma Ajansları ile de işbirliği yapılabilecektir.
Yürürlüğe giren Yeni Destek Programları ile birlikte 24 Nisan 2005 tarihli ve 25795 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan KOSGEB Destekleri Yönetmeliği de yürürlükten kaldırılmıştır.
Yeni destek programları, reel sektörün dönüşümünü sağlayacak ve ülkemizin makroekonomik yapısını anlamlı ve değerli hale getirecek programlar olacaktır.
Her bir programa ait uygulama esalarına ve başvuru belgelerine
www.kosgeb.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.