Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Sirküler2010 - RAPOR SÜRELERİNİN SGK YA BİLDİRİMİNDE DEĞİŞİKLİK - MALİGÜNDEM
   
 RAPOR SÜRELERİNİN SGK YA BİLDİRİMİNDE DEĞİŞİKLİK

RAPOR SÜRELERİNİN SGK YA BİLDİRİMİNDE DEĞİŞİKLİK
 Yazı Boyutu

 Tarih : 31.05.2010 - 11:30:19


Bu genelge ile ceza uygulamasına ilişkin hükümler yumuşatılmıştır. İstirahat raporlarının sigortalılarca işverenlere ibraz edilmemiş olabileceği de dikkate alınarak, istirahat raporları üniteye intikal ettiği halde bildirim yapmamış olan işverenlere

 

FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı   : 20100531.035
Konu         : SGK GENELGESİ – 2010/66 (İŞ GÖREMEZLİK PROGRAMLARI VE ÇALIŞILMADIĞINA DAİR BİLDİRİM
Özet         : 12.05.2010 tarihinde yayınlanan SGK tebliği ile İstirahat Raporlarına istinaden çalışılmadığında rapor bitimini takip eden 5 gün içinde, 10 günden fazla olan geçici iş göremezlik raporlarında ise 10 ar günü takip eden 5 gün içinde raporun işverenlerce internet üzerinden sisteme girilmesi gerektiği bildirilmişti. Hiç bildirim yapılmadığı takdirde asgari ücretin 5 katı, geç bildirim yapılırsa 2 katı ceza uygulanacağı da aynı tebliğde yer almıştı.
              Yayınlanan bu genelge ile ceza uygulamasına ilişkin hükümler yumuşatılmıştır. İstirahat raporlarının sigortalılarca işverenlere ibraz edilmemiş olabileceği de dikkate alınarak, istirahat raporları üniteye intikal ettiği halde bildirim yapmamış olan işverenlere tebliğ yazıları gönderilecek 5 işgünü içersinde bildirim yapılması istenecektir. Buna rağmen bildirim yapmaya işverenlere ceza uygulaması yapılacaktır.
              Ancak, kurumun denetim elemanlarının incelemelerinde raporun zamanında girilmediği veya geç girildiği tespit edildiğinde tebliğe gerek olmaksızın ceza uygulaması yapılacaktır.
              Çalışanlar 10 günden fazla olan geçici iş göremezlik raporlarının ücretlerini 10 ar günlük almak istememeleri halinde işverenlerine bu durumu bildirirlerse, işverenler raporun tamamını bitim tarihinden itibaren 5 işgünü içersinde sisteme girebilecektir.
              Ayrıca, takip eden ayın 23 üne kadar APHB verilmesi gerektiğinden kurumdan tebligat beklenmeden APHB sinin gönderildiği tarihe kadar geçici iş göremezlik raporlarının da sisteme girilmesi gerekecektir. Aksi takdirde kurum tebligat yapmadan ceza düzenleyecektir.
              Genelgede olmayan ama SGK sitesinde yapılan duyuruya göre;
              İş kazası ve meslek hastalığı ile ilgili raporlarda gün sınırlaması olmadan rapor bir günlük dahi olsa internet ortamında çalışılmadığına dair bildirimin yapılması gerekecektir. Ancak, rapor hastalık nedeni ile verildi ise bir ve iki günlük raporların sisteme girilmesine gerek bulunmamaktadır. Hastalık ile ilgili geçici iş göremezlik raporlarında üç gün ve üzerindeki raporlar için çalışılmadığına dair bildirimin yapılması gerekecektir.
 
 
12.05.2010 tarih ve 27579 sayılı Resmi Gazetede İstirahatlı Olan Sigortalıların İşyerinde Çalışmadıklarına Dair Bildirimin İşverenlerce Sosyal Güvenlik Kurumuna Gönderilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ yayınlanmıştı.
 
Bu SGK tebliği ile raporlu işçilerin iş göremezlik ödeneği açısından 5 gün içinde elektronik ortamda kuruma bildirilmesi, bu bildirimin öngörülen usul ve esaslarda yapılmaması durumunda bidirimin hiç yapılmaması durumunda asgari ücretin beş katı, geç yapılması durumunda ise asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezasının uygulanacağı SGK tarafından işverenlere duyurulmuştu.
Sosyal güvenlik kurumunun 25 Mayıs 2010 tarihli 2010/66 sayılı genelgesinde ise, işverenlerin, idari para cezasıyla karşılaşmamaları için, konu ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince bilgilendirileceğini açıklanmıştır.
Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince, ay içerisinde istirahat raporlarının üniteye intikal etmesine rağmen sigortalının istirahatlı olduğu dönemde işyerinde “Çalışılmadığına Dair Bildirim”lerin üniteye elektronik ortamda gönderilip gönderilmediğinin takibi de yapılacak, istirahat raporlarının sigortalılarca işverenlerine ibraz edilmemiş olabileceği de dikkate alınarak, istirahat raporları üniteye intikal ettiği halde bildirim yapılmamış olan işyerlerine işverenlerin bildirim süreleri de göz önünde bulundurulmak suretiyle tebliğ yazıları gönderilerek yazının tebellüğ (bildirim) tarihinden itibaren 5 iş günü içerisinde bildirimlerin yapılması istenecektir. Bu süre içerisinde bildirim yapılmaması halinde ise yukarıda belirtilen idari para cezası uygulanacaktır.
Sigortalıların istirahat raporlarını işverenlerine ibraz ettikleri halde çalışılmadığına dair bildirimin yapılamadığı yönündeki başvurularında istirahat rapor tarihleri ve bildirimin süresinde intikal edip etmediğine bakılarak tebliğ yazıları gönderilecek, yazının tebellüğ tarihinden itibaren 5 iş günü içerisinde bildirimlerin yapılması istenecektir.
Buna rağmen, Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca işyerlerinde yapılacak denetim ve kontrollerde söz konusu bildirimin geç yapıldığının tespiti halinde ise idari para cezaları tebligatın yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın uygulanacaktır.
 
 
 
Genelgenin tamamına pdf resim formatında SGK nın sitesi olan http://www.sgk.gov.tr mevzuat bölümünden ulaşabilirsiniz.
 
 
 
 
 
 
 
 

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

17193 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.