KDV mükelleflerinin ÖKC kullanmaları mecburiyeti hakkında kanunla ilgili 68 seri no’lu genel tebliğ ile akaryakıt satışlarındaki belge düzeni hakkında açıklamalar yapılmıştı. Bu tebliğ yayınlanalı 3 ayı geçen bir süre olmasına rağmen bu konunun tam olarak oturmamış olduğunu düşündüğümden bu yazıyı yazmaya gerek gördüm.
Önceki tebliğlerde yapılan açıklamalar VUK’ un fatura kullanma mecburiyeti ile ilgili 232.maddesine ters düştüğünden bu konu epeyce tartışılmış, müşteriler tarafından ısrarla akaryakıt pompalarından çıkan fişler istenmeyerek fatura istenmeye devam edilmişti.
68 seri no’lu tebliğde ise, bu fişlerin tutarı ne olursa olsun fatura gibi gider belgesi yerine geçeceği, müşteriler tarafından fatura istense dahi bu taleplerinin dikkate alınmaması gerektiği konusu uygun görülmüştü. Bu tebliğ ile İstasyon işletmecilerinin sıkıntısı giderilirken araç sayısı fazla olan işletmeler için bu fişlerin tek tek gider kaydedilmesi ve takip edilmesi sıkıntı yaratmaya başladı.
Araç sayısı fazla olan işletmelerin ise tebliğin ilerleyen bölümlerine göre hareket etmeleri daha uygun olacaktır. Taşıt veya müşteri tanıma sistemleri, özel kartlar (akıllı kart vb.) kullanılarak veya özel anlaşmalara dayanılarak yapılan akaryakıt teslimlerinde en geç 15 günde bir olmak üzere (15 günlük süre kullanılırken ay aşılmamalıdır) fatura düzenlenebilmesine olanak sağlandı.
Taşıt veya müşteri tanıma sistemleri kullanılarak yapılan satışlarla ilgili akaryakıt istasyonları veya dağıtım şirketleri tarafından faturanın her iki nüshasının ekine bu satışlarla ilgili listeler yapılacak. Bu listeler, taşıtın plaka no’su, akaryakıt cinsi, miktarı ve tutarı belirtilecek şekilde olup kaşelenip imzalandıktan sonra faturaya iliştirilerek istendiğinde ibraz edilmek üzere saklanacaktır. Bu sistemlerde Akaryakıtı alanlar, herhangi bir şey yapmayacak sadece fatura ve ek liste ile muhasebe kayıtlarını yapacaklardır.
Özel Anlaşmalara göre akaryakıt alıp, belli aralıklarla ödeme yapan işletmelere yapılacak teslimlerle ilgili olarak ise, yine akaryakıt istasyonları ve dağıtım işletmeleri tarafından yapılan satış anında çıkan ÖKC fişlerinin üzerine iptal şerhi düşülerek alıcılara verilecek. Bu fişler alıcılarca, daha sonra düzenlenecek olan faturaya eklenerek saklanacaktır.
Bu alıcıların kendilerine düzenlenen faturayı gider yazabilmeleri için faturanın arkasına taktıkları iptal edilmiş fiş tutarları ile fatura tutarlarının eşit olması gerekir. Eğer fiş tutarı fatura tutarından eksik ise fiş tutarlarının toplamı gider yazılacaktır. Yine satışı yapanlarca bu satışlarla ilgili listelerin yapılması gerekmektedir. Bu listelerde fişlerin tarihi, numarası, taşıtın plaka no’su, akaryakıt cinsi, miktarı ve tutarı belirtilecek, kaşelenip imzalandıktan sonra faturaya iliştirilerek istendiğinde ibraz edilmek üzere saklanacaktır.
Özel Anlaşmalara dayanılarak yapılan satışlarla ilgili olarak her iki tarafça Anlaşma Metninin (Sözleşmenin), düzenlenen faturalar zamanaşımına uğrayana kadar gerektiğinde ibraz edilmek üzere saklanması gerekmektedir.
Taşıt veya müşteri tanıma sistemi ile mal almayan ve de sirkülâsyonu fazla olan işletmelere tavsiyem, akaryakıt aldıkları yerlerle aralarında aşağıda basit bir örneği ekli sözleşmeden yaparak bundan sonraki alımlarını Özel Anlaşmalara dayanılarak yapılan akaryakıt satışları çerçevesinde gerçekleştirmeleridir.
AKARYAKIT ALIM SATIM SÖZLEŞMESİ
MADDE 1. Taraflar ve Kanunu Adresler:
1.1.Akaryakıtı satan …………………………………………………...…A.Ş.
Adresi:……………………………… …………………………………….’dır.
Sözleşme boyunca “SATICI” olarak anılacaktır.
1.2.Akaryakıtı alan ……………………………………………………….A.Ş.
Adresi:……………………………… …………………………………….’dır.
Sözleşme boyunca “ALICI” olarak anılacaktır.
MADDE 2. Konu:
İş bu sözleşme Satıcı tarafından alıcıya ve alıcının aktifine kayıtlı araçlarına talebi halinde akaryakıt temin edilmesi ile ilgilidir.
MADDE 3. Şartlar:
3.1.Satıcı alıcının almış olduğu akaryakıt tutarlarını en geç 15 günde bir fatura edecek ve alıcıya bu faturayı 1 hafta içinde ulaştıracaktır.
3.2.Faturadaki birim fiyat akaryakıtın teslimi anındaki birim fiyat olacaktır.
3.3.Satıcı tarafından düzenlenen faturalar takip eden ayın sonuna kadar alıcı tarafından nakit olarak ödenecektir. Ödemenin çek, senet vb. yapılması halinde bu ödemelerin vadesinin takip eden ayın sonunu aşmaması esastır.
MADDE 4. Sözleşmenin Süresi ve Feshi:
4.1.Satıcı veya Alıcıdan herhangi birisinin karşı tarafa sözleşmeyi iptal ettiğini noter vasıtası ile bildirmesi halinde sözleşme fesih olur.
4.2.Satıcı veya Alıcıdan herhangi birisinin işi bırakması, tasfiyeye girmesi veya iflası halinde sözleşme kendiliğinden fesih olur.
MADDE 5. İhtilaflar:
Bu sözleşmenin uygulanmasında doğacak ihtilaflarda ……………mahkemeleri yetkilidir.
MADDE 6. :
Bu sözleşme 6 maddeden oluşmuş olup, 2 nüsha halinde düzenlenip imzalanmış ve birer nüshaları taraflara verilmiştir. İmza tarihi: ……........
SATICI ALICI
………A.Ş. ……….A.Ş.
SMMM Bülent FIÇICI