Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Gündem - TEŞVİK PAKETİNİN İÇERİĞİNDE NELER OLACAK ? - MALİGÜNDEM
   
 TEŞVİK PAKETİNİN İÇERİĞİNDE NELER OLACAK ?

TEŞVİK PAKETİNİN İÇERİĞİNDE NELER OLACAK ?
 Yazı Boyutu

 Tarih : 5.06.2009 - 01:00:29


Başbakan R.T.Erdoğan tarafından açıklanan Teşvik paketinin büyük bir kısmı netleşmiş değil, çok kısa bir süre içerisinde kanunun çıkması bekleniyor. Kanun çıktığında netleşecek olan teşviklerin uygulamasının netleşmesi ise ancak en erken 2-3 ay...

 

         Başbakan R.T.Erdoğan tarafından açıklanan Teşvik paketinin büyük bir kısmı netleşmiş değil, çok kısa bir süre içerisinde kanunun çıkması bekleniyor. Kanun çıktığında netleşecek olan teşviklerin uygulamasının netleşmesi ise ancak en erken 2-3 ay içersinde yayınlanacak uygulama tebliğleri ile netleşecek. Başbakanın açıklamalarındaki satır başlıklarını şu şekilde sıralayabiliriz;
 
1-     12 sektör de 250 milyon TL ve üzerindeki yatırımlar desteklenecek. Bunlar;
·        Kara taşıtı
·        Tekstil Konfeksiyon
·        Deri sektörü
·        Madencilik
·        Tıbbi Aletler
·        İlaç
·        Elektronik
·        Hava Aracı
·        Makine İmalatı
·        Demiryolu, Liman
·        Transit Boru Taşımacılığı ve
·        Kimya
 
Bu büyüklükteki yatırımlar için Kurumlar Vergisi Avantajı ve SSK primlerinin işveren hisseleri karşılanacak.
 
2-     Teşvikte 4 bölge ayırımı geliyor; 4 bölge aşağıdaki şekilde netleşirken, Yapılan Yatırıma göre 1.bölgedeki şirketler kurumlar vergisini %20 yerine %10, 2.bölgedekiler %8, 3.bölgedekiler %4, 4.bölgedekiler ise %2 ödeyecek.
 
3-     Yatırım yapanlar sağladıkları yeni istihdam için SSK  işveren primini birinci bölgede iki yıl, ikinci bölgede üç yıl, üçüncü bölgede  beş yıl, dördüncü bölgede 7 yıl boyunca ödemeyecek.
 
I. Bölge
* Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Düzce, Bolu, Eskişehir, Ankara, Yalova, Bursa, İzmir.
 
 
II. Bölge
* Konya, Antalya, Mersin, Adana, Kayseri, Kahramanmaraş, Isparta, Burdur, Afyon, Uşak, Kütahya, Denizli, Aydın, Muğla, Manisa, Balıkesir, Çanakkale.
III. Bölge
* Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Tokat, Amasya, Çorum, Çankırı, Karabük, Kırıkkale, Yozgat, Sivas, Malatya, Nevşehir, Kırşehir, Aksaray, Niğde, Karaman, Osmaniye, Hatay, Gaziantep.
IV. Bölge
* Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Bitlis, Muş, Erzurum, Bayburt, Bingöl, Batman, Mardin, Diyarbakır, Tunceli, Erzincan, Elazığ, Adıyaman, Şanlıurfa, Kilis.
 
4-     Üçüncü ve dördüncü bölgelerde yatırım yapanların kullandıkları TL kredi  faizinin üçüncü bölgede 3 puanını, dördüncü bölgede 5 puanını Hazine karşılayacak. Bu oranlar döviz cinsi krediler için sırasıyla 1 ve 2 puan  olarak belirlendi. Kredi faiz desteğinin üst limitleri, AR-GE ve çevre  yatırımları için 300 bin lira, diğer yatırımlarda ise 500 bin lira olacak.  Büyük proje yatırımları ile bölgesel ve Sektörel bazda belirlenmiş yatırımlar,  yatırım yeri tahsisi desteğinden de faydalanacak.
 
5-     Bölgesel farklılıkları gidermek üçüncü ve dördüncü bölgelerde istihdamı  artırmak amacıyla tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim, deri ve deri mamulleri  sektörlerinde birinci ve ikinci bölgelerde üretim yapan girişimcilere yeni  bir fırsat sunuyor. Bu kapsamda 2010 yılı sonuna kadar birinci ve ikinci  bölgeden üçüncü ve dördüncü bölgeye taşınacak firmaların en az 50 istihdam  sağlamak koşuluyla 5 yıl süreyle SSK işveren pirimi Hazine tarafından  karşılanacak, bu firmalara kurumlar vergisi yüzde 20 yerine yüzde 5 olarak uygulanacak ve nakliye masrafları da karşılanacak. Bu sistemden 2010 sonuna kadar başlayacak yatırımlar yararlanacak.
 
6-     İstihdam da aktif işgücünün desteklenmesi çalışmasını uygulamaya geçiriyor. İşsizlere 6 aya kadar iş imkanı oluşturacak. Bu çerçevede 120 bin işsizin okulların ve sağlık kurumlarının bakım oranım, çevre düzenlemesi gibi işlerde istihdamı hedefleniyor. Vasıflı işgücü ihtiyacı için mesleki eğitim faaliyetleriyle 200 bin işsize kurs verip meslek edinme imkanı getirilecek. 10 bin işsize girişimcilik eğitimi verilerek destek olunacak. Lise ve üstü eğitim alan 100 bin gencin stajyer olarak istihdam edilmesi sağlanarak iş bulmalarının önü açılacak. Bu çerçevede 6 ay destek sağlanacak. Sosyal güvenlik primleri de 6 ay devlet tarafından karşılanacak.
 
 
7-     İstihdam şurası toplanıp uzun vadeli istihdam politikası oluşturulacak. Bu paketle 500 bin kişiye istihdam imkanı oluşturulacak.
 
8-     30 Haziran 2008'den önce takibe düşmüş borcu olmayan KOBİ lere yeni krediler sağlanabilecek olan Kredi Garanti Fonu canlandırılacak. Sistem iki yıl boyunca sağlanacak krediler için uygulanacak. Kredinin yüzde 65'ine Hazine'nin desteğiyle kefalet verilecek, kredi riskinin yüzde 35'i bankalarla üstlenecek. İlk etapta kredi garanti kurumlarına 1 milyar lira kaynak aktarılacak.
 
 
9-     ÖTV indirimine yönelik çalışma sürüyor. ÖTV indirimine devam edilecek sektörler var.
 
 
 
 
 
 

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

2452 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.