KİRA GELİRİ İÇİN KİMLER BEYANNAME VERECEK?
· 2008 yılında mesken kira gelirlerinin 2.400-TL lık kısmı vergiden müstesnadır. Bu rakamın altında mesken kira geliri olanlar hiç beyanname vermeyecek bu rakamın üzerinde geliri olanlar ise sadece üzerinde kalan kısmı beyan edeceklerdir.
Karı ve kocanın ayrı ayrı kira gelirleri var ise bu istisnadan ayrı ayrı yararlanabileceklerdir.
Eksik beyanname verenler ile hiç beyanname vermeyenler ileride ortaya çıkması durumunda 2.400 TL istisnadan yararlanamayacaklardır. Ayrıca, kira gelirinin yanında Ticari, Zirai ve Mesleki kazancını da beyan etmek zorunda olanlar da bu istisnadan yararlanamayacaklardır.
· İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi (stopaj) yapılıyor ise 19.800-TL sına kadar hiç beyan edilmeyecek, bu rakamı aşması halinde ise tamamı beyan edilecektir.
19.800-TL lik istisnanın aşılıp aşılmadığına kira gelirlerinin istisnadan sonra kalan kısmı ile stopaja tabi tutulmuş işyeri kira gelirinin toplanarak bakılması gerekir.
· İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılmıyor ise 960-TL sını aşan kira gelirlerinin tamamının beyan edilmesi zorunludur.
KİRA GELİRİNİN TAHSİL EDİLEMEYEN KISMI BEYAN EDİLECEK Mİ?
Kira gelirlerinde tahsil esası geçerlidir. Dolayısı ile kiranın tahsil edilemeyen kısmının beyan edilmesine gerek bulunmamaktadır. Ancak, 2008 yılında eski yıllara ait kira geliri tahsil edildiği takdirde ise tamamının bu yıl beyan edilmesi gerekecektir.
Bunun bir istisnası mükellef lehine olup, gelecek yıllara ait kiralar peşin tahsil edildiğinde ise sadece 2008 yılına ait kısmı bu sene gelecek yıllara ait olan kısımlarının ise ilgili yıllarda beyan edilmesi gerekecektir.
DİĞER HUSUSLAR
Kira Bedelini döviz olarak tahsil edenlerin ilgili dövizi tahsil ettikleri günün TCMB döviz alış kurunu esas alarak Gayri Safi Hasılatı belirlemeleri gerekir.
Gayrimenkul un başkalarının kullanımına bedelsiz olarak tahsis edilmesi veya kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması durumunda emsal kira bedeli esas alınır. Emsal kira bedeli yetkili özel makamlarca veya mahkemece belirlenmiş bedeldir. Böyle bir belirleme yok ise taşınmaz mallar için emlak vergi değerinin %5 i ,diğer mallarda ise maliyet bedelinin %10 udur.
İşyeri kira gelirinin stopajını kiracı vergi dairesine yatırmazsa bundan dolayı kiraya verenin hiçbir sorumluluğu olmayıp, 19.800-TL sını aşan kira gelirini beyan eden mükellef kiracının stopajını ödeyip ödemediğine bakmadan %20 stopaj tutarını beyannamesinde indirim konusu yapabilecektir.
Konutunu kiraya verip kirada oturanlar Götürü Gider yöntemi yerine Gerçek Gider yöntemini seçerlerse ödedikleri kirayı kendi verecekleri beyannameden düşebilirler.