Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Gündem - 7326 SAYILI KANUN - MALİGÜNDEM
   
 7326 SAYILI KANUN

7326 SAYILI KANUN
 Yazı Boyutu

 Tarih : 15.06.2021 - 09:54:31


Kamuoyunda Af Kanunu veya Matrah Artırımı Kanunu olarak bilinen 7326 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun 09.06.2021 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi

 

FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı   : 20210614.014
Konu         : 7326 SAYILI KANUN         
Özet         : Kamuoyunda Af Kanunu veya Matrah Artırımı Kanunu olarak bilinen “7326 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” 09.06.2021 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi.
                     2011 Şubat – 6111 SK, 2016 Mayıs – 6736 SK ve 2018 Mayıs – 7143 SK ile büyük ölçüde paralelik taşıyan bu kanunun alacakların yapılandırılması, matrah artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi hükümlerinden yararlanmak için 31.08.2021 tarihine kadar, yeniden değerleme hükmünden yararlanmak için ise 31.12.2021 tarihine kadar başvurmak gerekmektedir. 
                     Bu Kanundaki; 2-Kesinleşmiş alacaklar, 3-Kesinleşmemiş veya Dava Safhasında Bulunan Alacaklar, 4-İnceleme ve Tarhiyat Safhasında Bulunan İşlemler, 5-Matrah ve Vergi Artırımı, 6-İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi, 7-Kesinleşmiş Sosyal Güvenlik Kurumu Alacakları, 11-Taşınmazlar ve Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlerin Yeniden Değerlenmesi kısımları bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.
                     2-3-7-17 Kasım 2021 tarihinde yayımlanan 7256 sayılı kanun ile büyük ölçüde paralellik gösteren bu bölümlerde, genel olarak 30.04.2021 ve önceki dönemlere ilişkin borçlar yapılandırma kapsamına alınmıştır. Beyana dayanan vergilerde 30.04.2021 tarihinden önceki beyannameler kapsam içine girmektedir. SGK alacakları açısından ise Nisan 2021 ve önceki dönemlere ilişkin olup, 09.06.2021 tarihinden önce tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan borçlar kapsama girmektedir.
                     Yapılandırma kapsamında vergi aslına bağlı cezaların ve İPC larının %100  ü, vergi aslına bağlı olmayan cezaların ise %50 sinin silinip, gecikme faizi ve gecikme zamları kaldırılarak yerine Yİ-ÜFE hesaplanıp, peşin veya 6, 9, 12, 18 taksitte ödeme imkanı getirilmiştir.
                     Kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan alacaklar içinde davanın safhasına ve verilen en son karara göre silinecek rakam değişmektedir.
                     Vergi borçlarının yapılandırılmasına, interaktif vergi dairesinde https://ivd.gib.gov.tr/ açılan yapılandırma işlemleri bölümünden kolayca başvurulabilir.
                     7256 sayılı kanun kapsamında yapılandırılan ve ödeme şartları yerine getirilen borçlar ve yapılandırılması bozulmuş olan tüğm borçlar bu kapsamda yeniden yapılandırılabilecektir.
                     4- Matrah artırımı yapılsa dahi başlanılan incelemelere devam edilecektir. İnceleme 02.08.2021 tarihine kadar tamamlanamaz ise incelemeye devam edilmeyecek, matrah artırımı hükümleri geçerli olacaktır. İnceleme tamamlanırsa dava hakkı kullanılmayıp 6 taksitle ödeme yapılırsa vergi aslının %50 si, vergi aslına bağlı olmayan cezaların %75 i, vergi aslına bağlı olmayan cezaların %100 ünün silinip, gecikma faizi kaldırılarak yerine Yİ-ÜFE hesaplanacaktır.
                     Bu maddede iştirak nedeniyle kesilecek cezalar, pişmanlık talepli beyannameler, uzlaşma günü gelmemiş borçlari gümrük incelemeleri, GVK 63 diğer ücretliler ile ilgili de düzenlemeler mevcuttur.
                     5- Mükellefler, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 yılları için a) Gelir ve Kurumlar Vergisi, b) Gelir ve Kurum Stopaj (Muhtasar), c) KDV yönünden matrah artırımı yaparak ve peşin veya 6 taksitte ödeyerek vergi incelemesi ve tarhiyatlardan kurtulabileceklerdir.
                     Matrah atrımından yararlanmak isteyen mükellefler, daha önce beyan ettikleri matrahların 2016 için %35, 2017 için %30, 2018 için %25, 2019 için %20 ve 2020 için %15 oranını beyan etmeleri ve bu tutarların %20 si oranında (beyannamelerini düzenli veren ve ödeyen mükellefler ile bu kanunun 2 ve 3. Maddelerinden yararlanmayan mükellefler için %15 i oranında) vergiyi ödemeleri gereklemektedir.
                     Matah beyan etmeyen veya matrahı düşük olan, İşletme, Bilanço, Basit Usul ve Sadece GMSİ mükellefi olan şahıslar ile Kurumlar Vergisi Mükellefi kurumlar için Gelir ve Kurumlar Vergisi matrah artırımlarının asgari tutarları değişmektedir.
                     Aynı yıllardaki dönemler için Muhtasar ve KDV Beyannamelerindeki vergi tutarlarını da 31.08.2021 tarihine kadar artırarak zamanında ödemeleri halinde belirlenen Gelir ve Kurum Stopajları ile KDV yönünden de vergi incelemesi ve tarhiyatlardan kurtulabileceklerdir.
                     Muhtasar ve KDV beyannalerinin hiç verilmemiş olması veya 1-2 veya 3 ay verilmiş olması durumuna göre hesaplama değişmektedir.
                     Artırımda bulunulup zamanında ödeme yapılmaz ise matrah artımı şartları ihlal edilmiş sayılacak, borç ödenmemiş vergi borcu durumuna gelecek, ancak matrah artırımı yapımamış sayılarak inceleme ve tarhiyat yapılabilecek.
                     Artırım sonucu çıkan vergiler beyan süresi içinde ödenirse %10 peşin ödeme indirimi yapılacak, 6 taksitte ödenirse 1,09 ile çarpılarak altı eşit taksite bölünecektir.
                     Matrah artırımları için www.maligundem.com sitesinde yer alan pratik hesaplama tablosuna  https://www.maligundem.com/gundem/haberdetay.asp?ID=999 linkinden indireceğiniz excel sayfasından ulaşabilirsiniz.
                     6- İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar, mükelleflerin kendilerince veya bağlı oldukları meslek kuruluşlarınca belirlenecek rayiç bedel üzerinden sorumlu sıfatı ile beyan edilerek, aynı süre içinde tabi olduğu KDV oranın yarısının ödenmesi halinde kayıtlara alınabilecektir.
                     Emtia için ödenen KDV 1 nolu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabilecektir. Makine, Teçhizat ve Demirbaşlar için ödenen KDV ise indirim konusu yapılmayacaktır.
                     Emtia kayıtlara alınırken karşılık hesabı olarak 549-Özel Fonlar hesabı kullanılacak, bu hesaptaki tutarın daha sonra ortaklara dağıtılması veya işletmenin tasfiye edilmesi halinde sermayenin unsuru sayılarak vergilendirilmeyecektir. Ancak, Makine Teçhizat ve Demirbaş için karşılık hesabı 257-Birikmiş Amortismanlar olacağı için, ortaklara ağıtılması gibi bir durum söz konusu olmayacak, bunlar için amortisman ayrılamayacak ve kaydedildikleri değerden daha düşük bir değere satılamayacaktır.
                     Kayıtlarda Mevcut olduğu halde işletmede mevcut olmayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar fatura düzenlenmek ve her türlü vergisel yükümlülük yerine getirilmek kaydı ile kayıtlardan çıkarılabilecektir.
                     Emtia Gayri safi kar oranından daha düşük bir kar ile, Makine, Teçhizat ve Demirbaşlar, mükellef veya bağlı olduğu oda tarafından belirlenecek rayiç bedelden düşük olmamak kaydı ile kayıtlardan çıkarılabilir.
                     Bilanço usulüne göre defter tutan mükellefler, Kayıtlarda Mevcut olduğu halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu, ortaklardan alacaklar ve diğer hesaplardaki tutarları 31.08.2021 tarihine kadar beyan ederek %3 ünü tahakkuk ettirip, kayıtlarını düzeltebilirler. Bu beyandan yararlanmak için ödeme şartı aranmaz, 31.08.2021 tarihine kadar ödenmeyen tutar muaccel vergi borcu haline gelir ve gecikme faizi işletilmeye başlanacaktır.
                     11- Tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri Aktiflerine kayıtlı bulunan taşınmaz ve amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerini kayıtlara 31.12.2021 tarihine kadar yeniden değerleyebilirler.
                     Daha detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.
09.06.2021 tarih ve 31506 sayılı Resmi Gazeteden;
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

2393 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.